Денонощен патрул охранява багерите, унищожили младата гора на Витоша

14:30, 10 ное 15 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доброволци от София охраняват от снощи багерите, унищожили младата гора на Витоша в района на писта „Витошко лале“. 

След публикацията на Тома Белев, бивш директор на природен парк „Витоша“ снощи, доброволци от „Зеления отбор на България“ са се организирали и са дежурили цяла нощ в района на хижа „Алеко“, за да предотвратят изтеглянето на тежката техника от района. 

Калин Христов, координатор на „Зеления отбор“ каза за София Topnovini.bg, че снощи до малко след полунощ в района се дежурили петима души, а след това са останали трима. 

По думите му през нощта нищо не се е случило, въпреки опасенията, че техниката, която е с неизвестен собственик и без регистрационни табели, ще бъде изтеглена, след унищожението на 20 декара млада гора. 

Днес сутринта доброволците са се сменили и е обявен денонощен граждански патрул. „Не знаем докога ще стоим тук“, каза Христов и добави, че много го боли за изпогазените и унищожени дървета.

По думите на Христов унищожените млади дръвчета са били 5000 контейнерни фиданки смърч, засадени миналата есен от „Зеления отбор“. „Участваха над 500 доброволци в 6 акции“, каза Христов. „Залесяването беше съвместен проект с природен парк „Витоша““. 

Целта на акцията е била да се залеси районът, унищожен при пожари в местността „Меча поляна“, недалеч от хижа „Алеко“, през есента на 2012 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама