Чака се решение по делото за оспорените избори за кмет в Острица

14:40, 10 ное 15 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Русе ще излезе с решение през следващата седмица по делото, заведено след жалба на Лена Иванова. Тя е бивш кмет на село Острица и кандидат за нов мандат на населеното място на провелите се на 25 октомври местни избори. Ответната страна по делото е Общинската избирателна комисия (ОИК) – Две могили. В съдебната зала беше и спечелилият изборите Йордан Йорданов.

По време на последното заседание по делото днес бяха разпитани почти всички свидетели, с изключение на един, който не се яви и беше заличен като такъв. Останалите разясниха, как е преминал изборния процес в секионната избирателна комисия (СИК) №9 в селото и в СИК №17 – подвижна секция, предназначена за хора с увреждания, които не могат да стигнат сами до урните, но имат право и са изявили желание да упражнят своя вот.

Те бяха разпитани по-подробно за една бюлетина за кмет на кметство, която се е оказала при тези за националния референдум за електронното гласуване, както и за начина, по който са гласували майка и двете й деца, които са с тежки психически проблеми, но с право на глас. Свидетелите на жалбоподателката изтъкнаха и някои други факти, които, според тях, са нарушения на изборното законодателство.

След това всички страни участваха в разглеждането на избирателните списъци, които са изпратени в Административния съд от ГРАО, както и в прегледа на недействителните бюлетини, за броят на които, както и за това, че правилно са „дисквалифицирани“, всички бяха единодушни.

Процесуалният представител на жалбоподателката поиска преглед и на действителните бюлетини, но получи отказ от съдия Елга Цонева, която разглежда делото. Тя се мотивира, че в жалбата няма оплакване, свързано с тях, а Изборният кодекс е категоричен, че броенето се извършва от СИК, а не от съда. Неговата задача е само да открие евентуални нарушения и ако има такива, да определи, как те са повлияли на вота.

Днес бяха прегледани и протоколите от изборния ден. За него пък стана ясно, че през цялото му протичане не е подаван нито един писмен сигнал до ОИК-Две могили. От там само веднъж са изпратили хора в Острица и то по устен сигнал, подаден по телефона, при това много късно вечерта.

В заключителната си пледоария адвокатът на Лена Иванова изтъкна, че са допуснати груби нарушения на изборния процес от СИК №9 и №17 и поиска резултатът да се обяви за недействителен, а решението на ОИК-Две могили, с което за избран за кмет на Острица е обявен Йордан Йорданов, да бъде отменено. Той поиска и срок, в който да представи подробни писмени бележки. Съдът уважи тази молба и му даде 5 дни, в които да направи това.

Ответната страна пък заяви, че решението на ОИК-Две могили е законосъобразно, броят на бюлетините отговаря на действителните и на недействтелните гласове, няма подадени писмени сигнали по време на изборния ден, нито пък някой от членовете на СИК е подписал протоколите с особено мнение. Спазени са и останалите законови изисквания, а опитите да се представят изборните резултати като опорочени са били опровергани, както от писмените доказателства, така и от свидетелските показания. Поради това той пожела жалбата да бъде отхвърлена, а решението, с което Йорданов е обявен за новия кмет на Острица, да бъде потвърдено.

Прокурорът също изтъкна подобни доводи и заяви, че решението на ОИК-Две могили е правилно и трябва да бъде потвърдено. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама