Менда Стоянова: Новият данък за такситата не би трябвало да оскъпи услугата

14:59, 10 ное 15 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бюджетната комисия в парламента одобри въвеждането на новия данък за такситата, съобщи БНР. Ставката от 400 до 1000 за всеки автомобил ще бъде определяна от съответната община. 

Еднократната годишна сума ще замени данък печалба, или данъка върху доходите на физическите лица, които в момента трябва да плащат таксиметровите водачи, обясни председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова, която е и един от вносителите на законопроекта. 

По думите на Стоянова новият данък не би трябвало да оскъпи таксиметровия превоз в страната. Тя уточни, че диапазонът 400-1000 лева е определен на базата на минималната работна заплата, която в момента е 360 лева, а от догодина се очаква да стане 420 лева.

„Минимумът, който трябва да внасят въпросните превозвачи, е 400 лева“ каза Стоянова. „Знаете, че от догодина, тази минимална работна заплата се увеличава, но това не е отчетено в този диапазон, така че за някои по-малки общини, съобразно решението на Общинския съвет, може да бъде и по-нисък от данък върху една минимална работна заплата за годината, който е някъде около 550 лева годишно за новата минимална работна заплата.“

Промяната в Закона за местните данъци и такси, беше внесена в деловодството на Народното събрание миналата седмица от Менда Стоянова  и група народни представители.

Таксиметровият бранш вече одобри предлаганите промени и изказа надежда, че това ще въведе ред в бранша и ще увеличи приходите в държавния бюджет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама