Гражданска инициатива започва подписка в Пловдив за съдебна реформа

15:01, 10 ное 15 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Пловдив започва подписка в подкрепа предложенията за съдебна реформа на Национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". Близо 2000 души от цялата страна са се включили в нея до този момент. До 6 декември най-късно подписите трябва да бъдат внесени в Народното събрание, което пък трябва да се произнесе по предложените промени в 3-месечен срок. Това стана ясно по време на обсъждане за съдебната реформа, организиран от "Правосъдие за всеки" в Дома на културата днес.

"Събра ни осъзнаването, че реформа трябва да има и тя трябва да е много по-сериозна от това, което се предлага", коментира Любомир Авджийски, един от инициаторите на дебата в Града под тепетата.

По думите му два са сериозните проблеми на системата в България - единият касае независимост на съда, а другият засяга ефективност на прокуратурата.

"Имаме най-много прокурори на глава от населението в Европа, едва 6% доверие в прокуратурата и 18% общо доверие в българската съдебна система", посочи тревожните факти от най-ново проучване той.

По този повод от Гражданската инициатива са набелязали няколко основни идеи за съдебна реформа – премахване на методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите, намаляване на парламентарната квота, намаляване мандата на главния прокурор, намаляване мандата на членовете на висшия съдебен съвет, въвеждане на длъжността заместник-главен прокурор за борба с корупцията, въвеждане на две колегии във ВСС и обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред.

Авджийски коментира, че българската прокуратура е строена по съветски (руски) модел, и заляга на централизираността. Той обаче поясни,че много по-добър се очертава румънският модел, където тази централизираност е намалена наполовина.

В Румъния има главен прокурор и ръководител на Национална дирекция "Антикорупция" със статут на първи заместник главен прокурор, без обаче вторият да е зависим от главния прокурор, описа моделът при северните ни съседи той.

"При комунизма прокуратурата бе острието на партията, господар на досъдебното производство и практически решаваше наказателните дела, а съдът бе помощник на прокуратурата", заяви на свой ред и пловдивският адвокат Михаил Екимджиев.

"Промените породиха ентусиазъм за реформа на системата, но манталитетът и навикът не могат а бъдат изменени толкова бързо. Въведохме разделението на властите, но идеята за централизираната прокуратура остана", заяви още той. В тази връзка "Правосъдие за всеки" предлага разделение на ВСС на две колегии – колегия на прокурорите и колегия на съдиите за независимост на съдия от прокуратурата.

"Чрез тази идея ние инвестираме в качествения подбор на съдиите. Целта на реформата е всички да получаваме по-бързо и справедливо правосъдие", категоричен бе адв. Екимджиев.

"Гражданската инициатива е достъпен начин за участие на гражданите в управлението. Никой досега не е опитвал тази форма за участие. Длъжни сме да се осмелим да покажем, че ни пука", категоричен бе той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама