Прокуратурата се заема с потъпканите 20 дка млада гора на Витоша

15:13, 10 ное 15 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалната инспекция по околната среда и Изпълнителната агенция по горите ще сигнализират прокуратурата за незаконно потъпканите 20 декара млада гора на Витоша, съобщават от ведомствата. За незаконосъобразните дейности ще бъдат образувани и административно-наказателни производства по Закона за горите и екологичното законодателство.

Потъпканите дръвчета са били закупени с европейски средства и засадени в района на ски писта "Витошко лале“ с доброволен труд миналата година.

Вчера РИОСВ и агенцията по горите са направили проверка на мястото по сигнал, където са установили, че заради подмяна на отводнителни и дренажни съоръжения на ски-писта „Витошко лале“ е бил „унищожен повърхностният почвен слой и дървесната растителност чрез използване на тежка строителна техника, която и в момента е на терена". Все още не е установен собственикът на техниката, за това за сега повдигнатите обвинения са на неизвестен извършител.

Инспекторите са констатирали и монтиране на временен обект за продажба на напитки и пакетирани храни на долната станция на ски-пистата. Документи за ремонта и разрешителни за изграждането на такъв пункт обаче не са предоставени.

Още от снощи доброволци от столицата охраняват багерите, които са на терена, за да предотвратят изтеглянето им от района.

Междувременно случката предизвика организирането на масов протест в защита на природен парк Витоша и на двата национални парка Рила и Пирин, организиран от коалиция "За да остане природа в България" за сряда вечер (11 ноември). До момента заявка, че ще излязат на протест, са дали около 2 600 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама