Ремонтират 15 аварии едновременно по водопровода от язовир “Тича”

15:26, 10 ное 15 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едновременният ремонт на 15 аварии е причината Шумен, Велики Преслав, Търговище и част от селата в трите общини да останат без вода за 20 часа утре. Това оповести днес на пресконференция управителят на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов.

Общо около 120 хил. души ще останат без вода. “Авариите трябва да се отстранят преди зимния сезон”, категоричен бе инж. Дамянов и добави, че това са критични места на заварки по 25 километровия водопровод от язовир “Тича”.

Съоръжението е старо и много корозирало, като тръбите по трасето са положени в началото на 70 години на ХХ век. На 23 места водопровода пресича река Камчия.

Загубата на вода за ден от 15 аварирали участъка се равнява на тройното потребление на град като Каспичан или това е средно между 60 и 70 литра в секунда.

Седем водомайсторски групи и още два екипа специалисти или общо 68 души ще работят по отстраняването на авариите. Ще се направи и профилактика на помпените станции.

Екипите започват работа час след полунощ, а водата в Шумен ще спре около 04 часа утре. Водата от тръбите се източва за шест часа, а системата се пълни за около пет. “Това означава, че половината от времето е необходимо за тези дейности”, обясни още инж. Дамянов. Той локализира и точките, по които ще се работи. Сред тях са тръбите под язовирната стена, в дивечовата нива под язовира, преди старата автошкола, около чешмата “Авджията”, където има три теча и др.

До месец се очаква да бъде подписан и договорът с ПУДООС за финансиране в размер на 509 хил. лв. за изготвянето на проект за подмяната на тръбите на целия довеждащ водопровод от язовир “Тича”. “Финансирането е одобрено нужно е да се представят още няколко документа, за да се финализира договорът”, увери инж. Дамянов и припомни, че е готов проекта за подмяната на 9.8 километра тръби от язовир “Тича” до Омуртагов мост. Специалистът увери, че ВиК-Шумен има необходимия ресурс и техника да посрещне зимния сезон.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама