България е на второ място по получени средства от Европейския съюз

15:51, 10 ное 15 / Политика 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е на второ място в Европейския съюз по нетно получени средства от бюджета на организацията. Това каза евродепутатът Андрей Новаков по време на представянето на годишния доклад на Европейската сметна палата, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Той добави, че страната ни бележи изключителен ръст на усвояване на евросредства, като по последни данни на Европейската комисия България е в топ 5 по този показател и усвоява 94,3% от договорените средства до момента. Новаков уточни, че страната ни получава над 5 пъти и половина повече от ЕС отколкото внася. Той даде за пример 2014 г., когато сме получила 2,25 милиарда евро, а сме внесли 403 милиона.

България е сред отличниците и по друг показател - нива на грешка при управляване и отчитане на европроекти.

"Системите за мониторинг и контрол на евросредства в България работят отлично. Пример за това е фактът, че по данни на Европейската комисия едва 1,2% е нивото на риск от грешка по проекти от Европейския социален фонд в България. Ние сме пионери и по отношение на намаляване на бюрокрацията, като сме сред малкото страни, в които може проекти да се подават по електронен път", поясни още Новаков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама