Въпреки нарушенията, СЕМ не намери основания за отнемане лиценза на "Алфа"

15:54, 10 ное 15 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветът за електронни медии (СЕМ) не намери достатъчно основания за отнемането лиценза на телевизия „Алфа“, предаде репортер на София topnovini.bg. Искането за спирането на партийната телевизия беше подадено от организацията за колективно управление и защита правата на артистите-изпълнители „Артистаутор“.

Припомняме, че до това искане се стигна след като лидера на ПП „Атака“ Волен Сидеров и зам.-председателят на партията Десислав Чуколов нахлуха два пъти в сградата на НАТФИЗ и нападаха студентите на академията. Среднощните подвизи на Сидеров предизвикаха огромно недоволство от страна на актьорската гилдия. Съюзът на артистите в България (САБ) изпрати официално становище до СЕМ, в което поиска промени в закона и отнемането на лиценза на „Алфа“. Като аргумент от Съюза на артистите изтъкнаха, че в ефира на телевизията, собственост на партия „Атака“, се разпространява съобщение със снимка на техен колега с обещание за парична награда, ако някой зрител го разпознае. Артистите поискаха и сезиране на прокуратурата с обвинение в насаждане на омраза.

Регулаторът обаче не намери законови основания за отнемането на лиценза на телевизията. Юристите на СЕМ обясниха, че хипотезите в Закона за радиото и телевизията, при които се предприема такова действие, са различни. Въпреки че при дейността на телевизия „Алфа“ много пъти са констатирани нарушения от различно естество, регулаторът може да отнеме лиценза на оператора само при системни нарушения. Това може да стане при нарушения на една глава от закона, при това повече от три пъти в рамките на година. Затова председателят на СЕМ Георги Лозанов заяви, че за момента нямат правни основания за подобно действие.

Иначе при партийната телевизия нарушенията не са рядкост според доклада на СЕМ. Като по-сериозни бяха посочени враждебната реч в ефира, насочена към бежанците и използването на деца за предизборна агитация. И двете прояви нарушават Закона за радиото и телевизията, в който е посочено задължението за зачитане на човешкото достойнство и закрила на децата, посочиха юристите.

„Враждебната реч е нещо, с което „Алфа“ нарушава неведнъж закон“, заяви Георги Лозанов, като добави, че ако телевизията не спазва закона, се поставя над него.

Иво Атанасов подчерта, че обществото има нужда от различни гледни точки, които да играят компенсираща роля, но призна, че операторът е в нарушение. Атанасов даде още един пример за поведението на работещите в телевизията. По думите му СЕМ неведнъж е изпращал актове за нарушения, които „Алфа“ не подписва.

„Докато повечето доставчици подписват актовете за нарушение, телевизия "Алфа" не прави това. В сградата им никога няма оторизиран да подпише. Пишем писмо, че адресатът е неизвестен, въпреки че не е. Опитваме се чрез общината да ги издирим и пак не става. Така актът бива отменен. Ние сме в ситуация, в която една телевизия нарушава закона, но не можем да ги накажем", обясни Атанасов.

Той добави, че трябва да се направят промени в закона, чрез които актовете на СЕМ автоматично да се превръщат в наказателни постановления. В противен случай функциите на медийния регулатор ще бъдат ограничени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама