Тодор Танев скастри учители и медии: Не орязваме предмети

16:01, 10 ное 15 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На фона на символичния протест на учители и на многобройните отрицателни становища по идеите на ресорното министерство за новите образователни стандарти, министър Тодор Танев скастри и учители и медии, че неправилно интепретират заложените цифри.

Той обобщи, че за целия период на обучение часовете по повечето предмети като цяло се увеличават. По думите му намалените бройки за горните курсове се свалят в по-долни класове. Други пък стават избираеми.

По български език и литература ще има общо 36 часа повече, като така те стават 1991. За първи чужд език в профилираните гимназии, например, ще се учи със 180 часа повече и стават 886 часа. Намаляването на часовете по Информационни технологии пък е за сметка на това, че децата ще учат в трети клас Компютърно моделиране.

„По география, повтарям по география, ще се учи с общо 24 часа до 336 общо“, повиши тон Танев. Вчера учители по география протестираха символично и поискаха „да не ги принизяват до музика и трудово“.

Природните науки обаче в последните две години от средното образование стават избираеми. Така, според министерството идеята е да се даде възможност на децата в последните класове да се подготвят повече професионално.

Намаляване има само при музика, изобразително изкуство и биология и здравно образование с между 8 и 10 часа.

Танев не скри гнева си от заглавия по медиите „Танев орязва...“ и обясни, че нищо не орязва и допусна, че „колегата“ надали има средно образование.

Всяко училище ще решава кои предмети да предлага от тези задължителни, но те ще бъдат за сметка на държавата, увериха от ведомството.

Зам.-министър Ваня Кастрева обаче призна, че наистина е възможно да се стигне до „кампания“ децата от по-малки градове да се наложи да се местят в други. От министерството така отговориха на многобройни въпроси как училищата в малките населени места ще осигурят всички тези предмети, особено, ако децата кандидатстват медицина, например. Според нея обаче се очаква децата да са се ориентирали доста по-рано какво ще кандидатстват.

Кастрева се изненада на въпрос дали ще си подаде оставката и обяви, че това може да се случи „при необходимост, когато прецени и когато я поиска работодателят“.

От министерството уточниха, че по време на едномесечния период на общественото обсъждане на новите стандарти и учебни планове са се отказали от увеличаването на учебните седмици за 1-3 клас, както и че са добавили малко повече от планираните часове по чужд език. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама