Секторна комисия препоръча заделяне на средства за рехабилитация на пътища в Русенско

16:03, 10 ное 15 25 214 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се заделят средства за рехабилитация на републиканските пътища в област Русе и изобщо пътищата в Северна България. Решение за това предложение, насочено към Областния управител, който да окаже съдействие при осигуряването на средства за предстоящата 2016 г., взе на днешното си заседание Постоянната секторна комисия по транспорт и енергетика. Тя бе водена от зам.-областният управител Явор Янчев, а на нея присъстваха още представители на Областно пътно управление, Агенция за проучване и поддържане на река Дунав, Агенция за енергийна ефективност и други. 

Конкретното предложение възникна в следствие на дебат между представители на Областно пътно управление и администрацията на малки населени места в Русенско. От с.Ценово изразиха опасение, че с подготвения строеж на магистрала между Русе и Велико търново целият тежкотоварен трафик ще бъде пренасочен през селото, в което пътищата са в окаяно състояние. Конкретно бе направено запитване за ремонт на пътя Ценово - Обретеник, за който обаче не са били заделени средства през настоящата година. 

Подобна бе и позицията на представители на гр. Две могили, които за пореден път изразиха тревога от състоянието на пътищата Две могили - Кацелово и Две могили - Борово.

Зам.-областният управител изрази съжаление, че за поредна година не се обръща внимание на инфраструктурата в Северна България, но изрази надежда, че на национално ниво има воля за промяна на приоритетите, и северните области ще разполагат с повече средства за рехабилитация през следващите години. 

По време на срещата бе представен и проекта на АППД за подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав. Той включва монтирането на множество плаващи устройства по поречието на реката, които са снабдени с измервателна техника, които подават информацията в централизирана база данни. Информацията ще се използва за подобряване на навигацията, и за по-доброто проучване на речните нива, обясниха специалисти.

От страна на Агенцията за енергийна ефективност представиха базовите условия и принципи на новите финансови инструменти – Бели сертификати за енергийни спестявания. 

В края на заседанието бе представена и годишната индикативна програма за дейността за 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама