Представиха иновативни програми за интелигентен растеж и енергийна ефективност в Русе

16:17, 10 ное 15 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 10.11.2015 г., от 10:00 ч. в административната сграда на Речния информационен център – БУЛРИС, се проведе по иновативен подход изнесено заседание на Постоянната секторна комисия в областта на индустрията и новите технологии. Информацията съобщава прес центърът на Областна администрация - Русе.

Явор Янчев – заместник областен управител и председател на Комисията, откри срещата, като думата за приветствие за добре дошли имаше домакинът – инж. Валентин Христов – ръководител на проект „Създаване на речна информационна система в българския участък на река Дунав – БУЛРИС” и директор на дирекция „Ръководство на корабния трафик - река Дунав“ към ДП „Пристанищна инфраструктура“.

По отношение на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Северен централен район Катя Горанова – изпълнителен директор на Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе (БЦПМСП), посочи, че стратегията е необходима, за да се осигури фокус на работата, по-конкретно за оползотворяване на собствения потенциал в областите, в които действително би могло да има значителен напредък, като вследствие на това бъдат инкорпорирани други области с цел икономически просперитет. Тя отбеляза ролята, която заема Областният управител на Област Русе в популяризиране на необходимостта от разработване на такава стратегия за Северен централен район. С пряко отношение към стратегията бе пояснено,че са оперативни програми „Наука и образование за интелигентен растеж“,  и „Иновации и конкурентоспособност“, както и целият спектър от програми, с които се кандидатства директно към Брюксел. Христина Каспарян – ръководител проекти към БЦПМСП Русе, уточни, че стратегията е жив и отворен документ , като е възможно да се нанасят промени в течение на работата, за да бъде работещ и отговарящ на потребностите документ. 

В продължение на темата за иновациите в икономиката Диана Григорова – експерт на Областен информационен център, представи на вниманието на членовете процедурата „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Допълнителен акцент Григорова направи върху Индикативната годишна работна програма на Програмата за 2016 г. В тази връзка, тя уведоми, че най-скоро предстои – през декември 2015 г., отваряне на процедурата „Енергийна ефективност в малките и средни предприятия“, която има за цел подобряване на енергийната ефективност на предприятията и използване на енергия от ВЕИ.

Комисията продължи с демонстрация на Речната информационна система, която бе проведена от инж. Христов. Той представи накратко информация за изпълнението на проекта в неговите две фази, като подчерта особената полза от внедрената система за ползватели като Речен надзор, Басейнова дирекция, Изпълнителна агенция за поддържане и проучване на р. Дунав, Гранична полиция, Митница, логистични фирми и др. потенциално заинтересовани лица и институции. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама