Депутатите загърбиха полицейските протести

17:47, 10 ное 15 / Политика 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При изслушването на вътрешния министър Румяна Бъчварова в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред депутатите почти не са засегнали темата с протестите на служителите в МВР от миналата седмица. Това съобщи председателят на комисията Атанас Атанасов (Реформаторски блок) пред журналисти, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Няколко дни подред униформените служители блокираха възлови кръстовища и магистрали в цялата страна заради планираните орязвания на социалните им привилегии.

Синдикалните организации към МВР организират нов протест в четвъртък пред сградата на Народното събрание, когато ще се обсъжда "Бюджет 2016".

Атанасов обясни липсата на интерес от страна на комисията към недоволството в МВР с това, че протестите "вече са зад гърба ни“ и изрази надежда всички да са си извадили поука от тях.

„Когато някой иска реформа, това означава, че съответната система трябва да повиши своята ефективност. Това не можело да се случи като отнемаш определена част от придобивките и тук упрекът ми е към финансовия министър Владислав Горанов“, обясни шефът на вътрешната комисия и допълни, че е подготвил въпроси към Горанов по време на обсъждането на бюджета в комисия.

Красимир Янков от БСП съобщи, че ситуацията от миналата седмица е била обяснена от Румяна Бъчварова с незнание, липса на информация и промяна в последния момента на числата в бюджета от финансовия министър Владислав Горанов.

„Това, което обясни чрез медиите на всички български граждани. Политическото ръководство се опита да ни убеди, че няма повишаване на случаи с нарушаване на закона в последната седмица“, каза Янков, визирайки протестите на служителите в МВР, които бяха нерегламентирани.

По време на изслушването на Бъчварова, комисията се е занимавала с внесените от Министерски съвет промени в Закона за МВР. Те предвиждат административните дейности в министерството да бъдат отделени от чисто полицейската работа. Те ще бъдат обособени в специално звено, което ще се самоиздържа от таксите за услугите, които предоставя.

Измененията целят служителите, занимаващи се с регистрация на автомобили в КАТ и издаване на лични документи, да бъдат отделени в новосъздадено Държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги“, като събраните средства ще отиват в бюджета на министерството, а не както досега – в държавния.

„Ще се събират достатъчно пари от тези такси, за да можем да ги използваме за най-неотложните липси, които съществуват в момента. Няма да спекулирам с нито една цифра, преди да се приеме бюджетът“, обяви на свой ред Бъчварова и допълни, че всички разчети показват, че това е една добра мярка и в момента може би би била единствената такава за оптимизиране на бюджета на МВР.

Попитана как ще се случи преназначаването на служителите и как ще се изплатят обезщетенията от до 20 заплати на всеки, Бъчварова отговори, че се разработват различни варианти, по които това да се случи. „Тук с Министерството на финансите сме в диалог и ако има тема, която сме обсъждали през последните месеци, е била точно тази“, обясни вътрешният министър. Бъчварова потвърди, че има разчети, но пожела „да не спекулира с тях“ преди приемането на държавния бюджет за 2016 г.

По думите на Атанасов ръководството на МВР има много прагматичен план за рационализирне на работата му. Във внесените изменения се предвижда прекатегоризация на определените структури, създаване на нови звена и съответно подобряване на ефективността на работа.

Депутатът Красимир Янков определи подготвяните промени като опит да се улесни работата на ресорния министър Румяна Бъчварова. 

Според него реформите в МВР били в някакъв краткосрочен период, а тепърва щел да се правят план за дългосрочните мерки.

„Министърът няма виждане и концепция за цялостна промяна и оптимизиране работата на МВР. Няма концепция за реформа, всичко се прави на парче и хаосът тепърва предстои“, обяви депутатът от БСП. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама