Съдът в Страсбург осъди България за трети път заради Цветан Цветанов

17:50, 10 ное 15 / Политика 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата ще трябва да плати още 40 000 евро заради шумната акция "Медузите" от времето на Цветан Цветанов, когато беше вътрешен министър. Това постанови Европейският съд за правата на човека по жалба на варненския бизнесмен Даниел Славов – Дидо Дънката и семейството му. Страсбург вече присъди 40 000 евро на друг "обект" на "Медузи" – Борислав Гуцанов, съобщава "Правен свят".

 

Според европейските съдии в случая на Славов бившият вътрешен министър е нарушил правото на всеки да се счита за невинен до доказване на противното, а МВР е погазило неприкосновеността на личния и семеен живот и забраната за нехуманно и унизително третиране. 

 

Славов беше арестуван показно на 31 март 2010 г. като в 6 ч. сутринта маскирани и тежко въоръжени полицаи нахлуха в дома му, докато там спят той, жена му и двете им деца. От решението на съда в Страсбург стават ясни куриозни детайли от ареста. Отначало Славов е проснат на пода в дома си, със закопчани с белезници ръце и насочени към него оръжия. Но след това е изведен и е му е наредено да заеме същата позиция на паважа пред къщата му. След половин час пристига оператор, който нарежда на полицаите и на задържания да разиграят отново ареста. Маскираните влизат в роля и нареждат на вече арестувания Славов: "На земята! Не мърдай! Полиция!". Това обаче не се оказва достатъчно според изискванията на полицейския кинематографист и арестантът и закачулените полицаи правят два дубъла на сцената. 

 

Освен Славов в хода на операция "Медузите" бяха задържани тогавашният председател на Общинския съвет на Варна Борислав Гуцанов, директорът и главната счетоводителка на общинския автотранспорт Пенчо Пенчев и Яна Кръстева. Всички бяха обвинени в участие в организирана престъпна група и неизгодна сделка за покупката на рециклирани автобуси от Франция и Германия за градския транспорт във Варна. Минаха години, а обвиненията бяха прекратени едно по едно. 

 

Пръв държавата осъди Борислав Гуцанов. А днес съдът в Страсбург се произнесе и по жалбата на Славов и семейството му. 

 

България вече два пъти е осъждана в Страсбург заради изявления на Цветанов. На 15 октомври 2013 г. по делото „Гуцанов срещу България“ ЕСПЧ присъди 40 000 евро обезщетение за неимуществени вреди на семейството на бившия председател на Общинския съвет във Варна. На 27 януари тази година Съдът в Страсбург осъди България по делото, което бившият шеф на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов зеведе срещу държавата. Той беше един от задържаните на 19 декември 2009 г. при поредната акция на полицията с името "Касоразбивачите". Само ден след това тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов даде пресконференция, на която директно разказва, че Костадинов е подпомагал престъпна група за разбиване на сейфове и получавал процент. Това е станало преди той да бъде изправен пред съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама