Пловдивчани се информираха за рядък вид рак

17:59, 10 ное 15 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдив се включи в Световния ден за информиране за невроендокринните тумори – 10 ноември. Пациенти, лекари и поддръжници на каузата организираха над 1000 събития по цял свят в опит обществеността да разбере за съществуването на този рядък вид рак. Болестта покоси и компютърния гений Стийв Джобс. Петима на всеки 100 000 души получават диагноза НЕТ всяка година.

Невроендокринните тумори са рядък вид рак и могат да се образуват в различни тъкани и органи из цялото тяло, съдържащи невроендокринни клетки. Повечето от тях се откриват в стомашно-чревния тракт, белите дробове и панкреаса.

Някои пациенти остават без диагноза с години поради неясни симптоми или липсата на такива. Дори и диагностицирането на хора с изразени симптоми е трудно, тъй като симптомите на НЕТ наподобяват тези на други заболявания.

По думите на лекари симптомите обикновено са много общи – горещи вълни, диария, нарушен баланс на чревната флора, хронична кашлица, повтарящи се инфекции на белия дроб, кожни обриви. Стадият на заболяването при получаване на диагнозата пък е важен, защото локализираното заболяване може да бъде излекувано, но голяма част от пациентите получават диагнозата, когато вече има наличие на метастази, което затруднява контрола на болестта.

Резултатите от глобално проучване сред близо 2000 пациенти от 12 страни, включително и България, разкриват, че на 29% от пациентите са им били нужни повече от 5 години, за да стигнат до диагнозата си.

45% не са получили НЕТ като първа диагноза, най-честите първи диагнози са били синдром на дразнимото черво, гастрит, астма, други пък са били определени с тревожност, психосоматични или психиатрични разстройства. Повечето от пациентите са се срещали средно с шестима здравни специалисти, за да получат диагнозата.

Затова лекарите съветват, ако се наблюдават посочените симптоми, които се повтарят упорито, то пациентите да потърсят  повече мнения на специалисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама