Известни класически произведения ще озарят Операта в Бургас утре

19:14, 10 ное 15 / Култура 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две от най-известните класически произведения ще озарят сцената на Операта в Бургас утре от 19.00 часа, съобщиха от пресцентъра на културната институция. Това са кантатата „Кармина Бурана” и балетът „Болеро”, които ще се играят последователно. Жители и гости на Бургас ще имат възможността да гледат и двете произведения, като закупят само един билет.

В сряда вечер безсмъртното произведение на Карл Орф  ще изведе на сцената  близо 100 изпълнители. Сред тях са целият хор, балет и оркестър на Държавна опера - Бургас. А стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата, ще бъдат изпълнени от трима солисти  – сопраното Мария Цветкова, тенора Георги Султанов и баритона Валери Турманов. Диригент на представлението е Иван Кожухаров, а режисурата е дело на Дарина Главанакова – Бакърджиева.

Най-известната песен в „Кармина Бурана” е „О, Фортуна”, която е еднакво позната както на меломаните, така и на любителите на седмото изкуство, защото звучи във финалните сцени на десетки холивудски филми.

Премиерата на  „Кармина Бурана” през август  бе сред най-силните акценти на бургаските музикални  празници и успя да вдигне на крака публиката в  Летния театър. Силно впечатление с изкусителните си движения направи примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева, която влезе в образа на съдбата. Галина Калчева  е в главната роля и в „Болеро”, където си партнира с Милен Петров и балетната трупа на Операта. Хореографията на представлението е дело на проф. Хикмет Мехмедов.

Следващите заглавия от ноемврийския афиш на Държавна опера – Бургас са „Снежанка и седемте джуджета” и „Мадам Бътерфлай”. Постановката за най-малките ще се играе на 18-ти ноември, от 10:30 часа, за да е удобно на родителите. „Снежанка” е едно от най-посещаваните детски представления и обещава истинско забавление в компанията на Царицата мащеха, добрите джуджета, Принца и самата Снежанка.

Отново на 18-ти ноември, но от 19:00 часа, зрителите ще могат да съпреживеят драматичната история  на Мадам Бътерфлай. В главната роля на японската гейша е неземната Йоана Железчева, а в  тази на нейния възлюбен Пинкертон, ще видим Георги Султанов. Режисьор на представлението е директорът на Държавна опера - Бургас  - Александър Текелиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама