Клаус Йоханис връчи мандат за съставяне на правителство на Дачиан Чолош

19:52, 10 ное 15 / Свят 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Румънският президент Клаус Йоханис предложи днес за министър-председател бившия еврокомисар, отговарящ за земеделието Дачиан Чолош, предадоха румънските и световните информационни агенции.

Четиридесет и шестгодишният Чолош ще трябва да състави правителство от технократи с широка подкрепа и с ограничен мандат от една година, отбелязва Ройтерс.

"Засега виждам като решение (съставяне на) правителство от технократи", заяви пред журналисти президентът Клаус Йоханис. "Политическите партии се съгласиха с тази идея. Уверен съм, че това е правилният път за (период от) една година (до изборите)", посочи румънският държавен глава.

Редовните парламентарни избори в Румъния следва да се произведат в края на 2016 г.

Йоханис избра Чолош за заместник на социалдемократа Виктор Понта, който подаде оставка на 4 ноември на фона на протести, предизвикани от пожар в нощен клуб в Букурещ, отнел живота на 48 души. Около 200 бяха ранени при инцидента на 30 октомври.

Десетки хиляди румънци протестираха през последните няколко дни срещу широко разпространената корупция, която според тях индиректно е довела до пожара.

Президентът Клаус Йоханис заяви, че Румъния се нуждае от "чисто лице, от човек, който не е замесен в скандали, почтен човек", допълва Асошиейтед прес.

Дачиан Чолош бе европейски комисар, отговарящ за земеделието, в периода 2010 - 2014 г. От 2007 до 2008 г. бе министър на земеделието на Румъния, припомня АП.    

Чолош разполага с 10 дни, за да представи състав и програма на правителството, с които да поиска от парламента вот на доверие, пояснява агенция Медиафакс.

Ако новият кабинет не получи одобрението на парламента, президентът има право да посочи друго лице за премиер. При две неуспешни гласувания в парламента за нов кабинет в рамките на 60 дни от първата номинация се свикват предсрочни парламентарни избори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама