Новите програми за 1-5 клас обслужвали комерсиални интереси

20:19, 10 ное 15 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В новите учебни програми за 1-ви и 5-ти клас, предложени от Министерството на образованието и науката (МОН), установяваме, че интересите на ученика са подменени от комерсиални интереси и от некомпетентността на експертите, които са ги изготвили. Това се казва в становище на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

От профсъюза са възмутени, че не са били поканени при изработването на новите планове, а дългоочакваното съвместяване на прага на трудност с възрастовите възможностите на ученика е отложено за следващия образователен закон.

„Променената на пръв поглед програма, „сваля" учебно съдържание от по-горните класове към предшестващите ги. Така вече учениците в първи клас ще трябва, вероятно и с частни уроци, да се научат да смятат до 100, като сега смятаха само до 20. Увеличаването на часовете по математика в първи клас не е добрият подход, защото насочва общото образование към математически профил“, смятат от синдиката. 

Те са недоволни и от това, че е пренебрегнато предложението им Гражданско образование да започне да се изучава от първи клас, „което лишава българския ученик от възможността да формира граждански добродетели в най-точната си възраст“.

Синдикалистите критикуват и липсата на визия при изучаването на чужд език, което според тях трябва също да започва още от 1 клас. 

„В пети клас тенденцията със сложността и големия обем знания се засилва и в предмети като география и история учебно съдържание се сваля от седми в пети клас. Традицията продължава и с учебния предмет „Човекът и природата", в който виждаме теми от седми клас“, посочват още от „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Те намират и положителни елемeнти в реформата на МОН – като това, че Домашен бит и техника става Технологии и предприемачество и ще се и ще се изучава задължително от първи клас, защото „чрез заложеното ново съдържание ще се формират нови умения, ще се възпитава инициативност, предприемачество и отговорност“.

Добра идея е и изучаването на компютърно моделиране в трети клас.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама