Гневни християни изпратиха с протест Вселенския патриарх Вартоломей I

23:05, 10 ное 15 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двайсетина протестиращи изпратиха Вселенския патриарх Вартоломей I от "Гранд хотел София", където беше настанен, по пътя му към летище „София“.

Събралите се християни носеха със себе си икони, свещи и знамена, като засвидетелстваха недоволството си от исканията на патриарха България да върне църковни реликви на Гърция, както и бяха против скандалните изказвания на Вселенския патриарх по повод българската „схизма” и етнофилетизма на народа ни.

Малко преди 20:30 часа Вартоломей I се появи и беше посрещнат от викове "недостоен си" и "анаксиос", на което той отговори с усмивка и благослови събралото се множество, след което потегли към летището за полета си в 22:00 часа.

Визитата на патриарха премина под знака на скандали и провокативност от негова страна, припомни "Добротолюбие". Още в първия ден, когато заедно с патриарх Неофит Вартоломей съслужи в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", акцентът в неговото слово тогава беше схизмата между двете патриаршии и етнофилетизма, в който били изпаднали българите.

Освен това изказване Вселенският патриарх бе награден с орден "Стара планина" I степен, от Плевнелиев, въпреки липсата на национални заслуги на гърка към България. След награждаването той изказа мнение, което смути голяма част от християните, а именно, че българската държава трябва да върне свещени утвари на гръцката църква, които според Вселенския патриарх били откраднати по време на Първата световна война.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама