В Разград честват 145 години библиотечно дело

07:48, 12 ное 15 / Култура 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Разград днес ще честват 145 години библиотечно дело в града. Годишнината ще бъде отбелязана с юбилейна кръгла маса на тема „Духовност и съвремие. Летопис на времето”, съобщи Женета Александрова, директор на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” .

Форумът, чийто организатор е библиотеката ще се проведе в Художествената галерия „Проф. Илия Петров”. Официалното откриване на събитието е от 14 часа.

Програмата е разделена на две сесии. По време на първата ще бъдат изнесени доклади, свързани с работата на библиотеката и развитието й през годините. Темите са „Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” - традиции и съвремие”, „Краеведската дейност в развитие”, „Е-издания на библиотеката”, „Мобилна библиотека”, „Насърчаване на четенето”. 

Във втората сесия ще бъдат разгледани въпросите за гражданското образование в контекста на библиотечната дейност, както и мястото на библиотеките за открития и вдъхновение. Ще бъдат представени и доклади  на теми „Анание Явашов - академикът с осанка на мъдрец”,  „Братовчедите на фараона” и „Разградската библиотека - /моят/ духовен и енергиен център”.

Празничната кръгла маса ще завърши с филм за Разград, подготвен от Фатме Соколова от клуб „Репортери” към Центъра за ученическо техническо и научно творчество.

Поканени за участие са близо 40 гости от страната - представители на Министерството на културата, на библиотеки и университети, дарители, партньори и читатели.

По повод годишнината, в детския отдел на библиотеката е експонирана изложба с творби от конкурса „Моята библиотека”.  В централното фоайе на библиотеката пък е разположена пътуваща изложба „Проф. Боян Пенев”, която включва писма, документи и снимки от фонда на Националния литературен музей в София, също така и документи от фонда на библиотеката.

В отдел „Изкуство” е подредена и обща художествена изложба „Лудогорието в цветно многообразие”. Изложбата включва творби на повече от 20 автори от област Разград с близо 50 творби.

Началото на библиотечното дело в Разград е поставено в далечната 1870 година. През месец декември 1869 година по инициатива на бележития учител и книжовник, известен български общественик и възрожденец Димо Хранов е създадено разградското народно читалище „Съгласие”, което десет години по-късно е преименувано в „Развитие”.

Димо Хранов пристига в Лудогорския край през 1868 година и в следващите две години той е главен учител в Разград. Още с идването си в града агитира за основаването на местно читалище, като целта е да обедини всички български граждани в едно и да им вдъхне самосъзнание на български дух в тях, като поддържа и библиотека, доставя разни книги, получава списания и вестници.

Така през февруари 1870 година под негово ръководство към читалището се урежда и първата библиотечна сбирка с дарени от родолюбиви разградчани книги. Година след година разградската библиотека обогатява своя фонд, обслужва своите читатели и съдейства за културно-просветното развитие на града.

Към момента книжният фонд наброява около 240 000 библиотечни единици. През тази година със собствени средства, библиотеката е успяла се сдобие с около 4 000 нови документа.  Регистрираните читатели са около 2500, броят на посещенията от началото на годината надхвърля  80 000, а заетите библиотечни документи са над 110 000.

От началото на годината културната институция е организирала над 130 информационни и образователни инициативи - срещи с автори, представления, открити уроци, конкурси.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама