Пловдивските симфоници почитат с концерт Месру Мехмедов

07:54, 12 ное 15 / Култура 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
80 години от рождението на диригента със световна слава Месру Мехмедов ще отбележат пловдивските симфоници тази вечер от 19 ч. в Концертна зала.

Програмата на юбилейния концерт включва Менделсон - Увертюра "Сън в лятна нощ", Сен Санс - Концерт за пиано № 2 в сол минор, Оп. 22, Брамс - Симфония № 2. Диригент ще бъде Мартин Пантелеев, а солист ще е младият Николай Маринов.

На събитието са поканени роднини на Месру Мехмедов и бивши музиканти от филхармоничния оркестър, които са работили с него.

Маестро Месру Мехмедов е бил главен диригент на Пловдивската филхармония, като името му се нарежда до това на  Влади Симеонов, Руслан Райчев и Добрин Петков.

Той е роден през 1935 година във Велико Търново, където започва кариерата си като основател и диригент на училищния хор и оркестър. Завършил е Ленинградската консерватория. През 1960 година е назначен в Симфоничния оркестър в Пловдив, първоначално като помощник-диригент, по-късно и като главен диригент. Между 1963 и 1969 година дирижира хора на Пловдивското певческо дружество, същевременно е гост-диригент и на други симфонични оркестри в България и чужбина.

Репертоарът на Мехмедов съдържа повече от сто класически музикални произведения, като оперите

"Фауст" на Гуно, "Кармен" на Бизе, "Евгений Онегин" на Чайковски, "Черното домино" на Обер, "Царска годеница" на Римски-Корсаков, "Риголето" на Верди и др., както и много симфонични творби.

През 1969 г. Мехмедов е назначен за директор на Софийската филхармония. Там се задържа за кратко, тъй като дирижира и Бостънския симфоничен оркестър, както и Филаделфийската филхармония.

На 18 януари 1971 г., на върха на славата си, Месру Мехмедов загива при самолетна катастрофа в Цюрих, Швейцария.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама