И през 2016 г. без ремонт на третокласни пътища

08:28, 12 ное 15 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки че винетката за леки автомобили скача с 45% от следващата година, пари за ремонт на третокласните пътища пак няма да има, каза в ефира на bTV министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. По думите й, заради скока на винетката догодина ще бъдат събрани с 50 млн. лв. повече. В ефира на “Нова” шефът на АПИ Лазар Лазаров прогнозира 73 млн. лв. ръст на приходите.

С решение на правителството бяха увеличени с 34% и винетките за тежкотоварните превози. По думите на Павлова цената от 1 743 лв. е максимално допустимата от ЕК. Затова до 2018 г. ще бъде въведена система за ТОЛ такси за ТИР-овете, което ще позволи да им бъдат взимани повече пари за ползване на републиканската пътна мрежа. Винетката за автобусите става 1 050 лв. от 684 лв.

Министър Павлова посочи като грешка липсата на годишна актуализация на винетките за леки автомобили с по 5-10 лева, вместо резкият скок през 2016 г. Според доклад цената е трябвало да бъде 145 лева, но тя призна, че това е непосилно за българите.

Павлова съобщи още, че се готвят електронни винетки и възможност за заплащането им чрез SMS, онлайн или с предплатени карти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама