Сливен каза "Не" на изсичането на гората в ПП „Сините камъни“ и в Балкана над града

08:38, 12 ное 15 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 150 подписи събраха за по-малко от половин час, организаторите на протеста "Гражданите срещу изсичането на гората", който се проведе снощи в Сливен. Подписката е еднократна, а събраните подписи ще бъдат изпратени на организаторите на националния протест.

„Искаме да запазим Природен парк „Сините камъни“ и горите в Сливенския Балкан като природен, културен и туристически ресурс”, обявиха организаторите.

Исканията са за прекратяване на сечите и извършване на независима проверка за законоосъобразност и целесъобразност на предвидените горскостопански и санитарни дейности в горите и прокараните вече горски пътища, въвеждане на постоянна зашита на вековните гори и обявяване на минимум 10% от горите във всяко горско и ловно стопанство във фаза на старост (без сечи).

Протестиращите искат още всички държавни гори да бъдат екологично сертифицирани, в Природен парк “Сините камъни” да се забрани промишления дърводобив включително и този, прикрит като „санитарни сечи”, да се разработи на областен план за развитие на горските територии с участие на гражданите и всички заинтересовани институции и организации, да се възстановят всички горски контролни пунктове по пътищата и мобилните екипи за контрол на незаконни сечи, да бъде извършвано последващо залесяване в местата, където е необходимо, да се спре износа на дробена и необработена дървесина“. Организаторите настояват за незабавни действия, с които да се гарантира опазване на горите и устойчивото ползване на горските ресурси. 

Подписката  продължава он – лайн.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама