Обучават кметове на села от община Шумен как да заверяват документи

09:50, 12 ное 15 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новоизбраните кметове на селата от община Шумен днес участват в обучение за това как да изпълняват работата на нотариус.

„Нотариалните им функции са ограничени. Имат право да заверяват едностранни документи като пълномощни, декларации, но не и договори или документи подлежащи на вписване. При изпълнението на тези си функции те трябва да се съобразяват със Закона за нотариусите и нотариалната дейност , с Наредбата за водене на служебен архив и Гражданско-процесуалния кодекс”, обясни нотариус Ася Асенова, която е лектор в днешното обучение. Има и подробности като това да знаят как се заверява подписа на неграмотно лице, на глух или сляп човек, на дееспособно лице и т.н.

По думите й някои от кметовете имат опит от предишни мандати, други пък сега за първи път ще бъдат запознати с правната материя.

В предходния мандат имало и нарушения, например във връзка с изборите някои кметове по селата се опитали да заверяват договори за наем с оглед промяната на местожителството. Нарушението било засечено в няколко шуменски села, още не са приключили проверките на Икономическа полиция съвместно с Нотариалната камара, обясни Асенова.

По селата хората търсят кметовете най-често за заверка на пълномощни за пенсии, за разпореждане със земи, за сключване на договори за аренда, за теглене на влогове. 

Друга важна функция на селските кметове е, че те имат право да издават удостоверения за наследници. „Те разполагат с регистрите на населението, ще ги насочим за какво да внимават и какви опити за измама се правят”, допълни нотариус Асенова.

Услугите на селския кмет спестяват на хората разноските за път до града, а таксите при него са същите, само че без ДДС.

„Не сме имали проблеми в предишния мандат, редовно провеждаме обучения с кметовете, даваме и консултации по телефона, важно е да не сбъркат, носят отговорност”, допълни Асенова. 

След Шумен предстоят и обучения на новоизбраните кметове в общините Хитрино и Венец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама