Вносните цигари поскъпват много, тези на Пеевски - с малко

10:34, 12 ное 15 / Политика 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите решиха цените на цигарите да скочат от следващата година. И докато председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) се оправда с евродирективи, то едно от решенията на народните представители съвсем не е по указ от Брюксел.

Цигарите се облагат с два типа акциз - единият е еднакъв за всяка една цигара - без значение цената на кутия или други фактори. Вторият - зависи от цената. Намалявайки рязко първия - от 101 лв. на 70 лева за хиляда къса, и увеличавайки драстично втория - от 25 на 38% от продажната цена, ГЕРБ и ДПС направиха “подарък” на “Булгартабак” и “КТ Интернешънъл”. С приетите днес окончателно промени цигарите на двете компании - едната, от които свързана официално с депутата от ДПС Делян Пеевски, ще поскъпнат минимално - с около 20 ст. Вносните марки обаче ще скочат с около левче. Чуждите производители на цигари вече определиха това като държавна помощ за двете български компании, което е нарушение на правилата в ЕС и може да ни докара нова наказателна процедура.

Вносител на предложенията е министърът на финансите Владислав Горанов. В тяхна подкрепа гласуваха всички групи освен Реформаторския блок, ПФ и БСП. Нито един от депутатите обаче не коментира този аспект - а дебатите се въртяха около това как депутатите са загрижени за здравето на народа.

Избраниците приеха и друга странна поправка - отпадна срокът от два месеца, в който тютюневите компании можеха да се набавят с нови бандероли спрямо новите цени. Това стана по предложение на Менда Стоянова. Самите компании предупредиха, че това ще предизвика хаос и е твърде възможно за определен период от време по магазините да няма легални цигари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама