8-годишна шахматистка от Русе е сред призьорите на Световно п-во

12:04, 12 ное 15 / Спорт 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Второкласничката Диляна Иванова се завърна от Световно първенство по шах в Гърция с бронзов медал. Вичко започва преди три години. Диляна много е искала шах и го е получила от Дядо Коледа. Така започва да се занимава, а в основата на успехите й е страстта към победата, която продължава да я кара да се състезава и да не спира да се развива.

В Гърция е имало 11 кръга, тежък и продължителен турнир. Диляна е на 8 години. Тя много бързо е проявила желание да се състезава, категорични са специалистите. Преди 3 години е участвала на първото си Републиканско първенство. Тази година на държавния шампионат до 8 години в Плевен се класира на второ място и така придобива право да участва на Европейско първенство, като завършва на второ място.

На Световното първенство в Гърция успехът й е напълно закономерен. Това не е случаен успех. Тя се труди много, за да стигне до него и показа, че нейното място е сред призьорите в света, в нейната възрастова група до 8 години. Работи много упорито има желание да учи, иска да научи всички аспекти на тази сложна игра, категорични са специалистите.

Диляна получи като подарък от Пламен Стоилов знамето на Русе. „Уникален талант. Първо искам да благодаря на родителите, защото много е трудно на тези години, да мотивираш детето и да учи и да спортува, особено пък да постигне такъв резултат.

Желая на Диляна много успехи и искам да я уверя, че общината, лично кмета ще подкрепяме всячески, нея, семейството й и клуба. За нас това е изключителна гордост, защото това дете прославя не само спорта, с който се занимава, но и нашия град“, каза кметът на Община Русе Пламен Стоилов.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама