Четири русенски учебни заведения ще повишат енергийната си ефективност благодарение на европейски проект

12:06, 12 ное 15 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три училища и една детска градина ще реализират икономии от разходите за отопление в размер между 5% и 38%, след изпълнение на проект "Мерки за повишаване на енергийната ефективност в четири сгради от образователната инфраструктура на град Русе". Повече информация за проекта изнесе на пресконференция днес екипът, работещ по реализацията му, начело със зам.-кмета на Община Русе д-р Страхил Карапчански. 

Основната цел на проекта е намаляване на емисиите на парникови газове чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност сгради общинска собственост. Реализацията на проекта допринася за постигане на общата цел финансовият механизъм на ЕИП за намаляване на икономическите и социални различия в Европейското икономическо пространство и за укрепване двустранните отношения между страните-донори (Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия) и държавата - бенефициент (България). Д-р карапчански коментира, че в изискването към проекта е записано, че трябва да се надграждат вече извършвани дейности по енергийната ефективност на сградите, и няма да се получава дублиране. 

В рамките на проекта ще бъдат извършени ремонтни дейности в сградите на ОУ "Любен Каравелов", СОУЕЕ "Св. Константин Кирил Философ", ОУ "Никола Обретенов" и ЦДГ "Незабравка 2". Общата стойност на всички дейности е малко над 825 хил.лв., и са 100% безвъзмездна помощ по проекта. 

В ОУ "Любен Каравелов" ще се разшири отоплителната инсталация в помещенията, където няма такава, ще се монтират алуминиеви радиатори, ще се изгради вентилационна инсталация във вътрешно помещение на сградата. По първоначални изчисления разходите за отопление тук ще бъдат намалени с 5%. 

В СОУЕЕ ще бъде изградена нова вътрешна отоплителна инсталация, ще се извърши подмяна на отоплителни тела, както и подмяна на абонатната станция. Благодарение на мащабните дейности, разходите за отопление ще бъдат намалени с над 20%. 

В ОУ "Никола Обретенов" ще се изгради нова затворена инсталация с хидравлично разделяне на генераторите, подмяна на старите чугунени и стоманени радиатори, монтиране на нов газов котел. И тук се предвиждат икономиите за отопление да са около 20%.

В детска градина "Незабравка 2" се предвиждат най-мащабни дейности, сред които изграждане на нова вътрешна отоплителна инсталация, подмяна на всички отоплителни тела, както и монтаж на терморегулационни вентили. Благодарение на всичко това се очаква икономиите при разходите за отопление да достигнат 38%. 

Предвижда се всички дейности да приключат около месец август 2016 г. Екипът, работещ по проекта коментира, че вече са водени разговори с директорите на учебните заведения за реорганизация на учебния процес така, че да не бъде засегнат от ремонтните дейности в сградите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама