Швеция връща граничните проверки

12:17, 12 ное 15 / Свят 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Швеция обяви, че ще върне временно проверките по границите си, за да контролира притока на мигранти в страната, съобщава ВВС. 

Стъпката се предприема, защото невижданият приток на новопристигнали представлява заплаха за обществения ред. Проверките започват днес по пладне и първоначално ще са само за 10 дни. 

Тази година в Швеция се очакват близо 200 000 мигранти – рекорден брой на глава от населението за ЕС. „Това не е проблем за две-три държави, това е проблем за целия Европейски съюз“, каза шведският премиер Стефан Льовен по време на продължаващите преговори между ЕС и африканските държави в Малта. „Трябва да въведем нова система.“

Очаква се на срещата в Малта лидерите на ЕС да предложат на техните африкански колеги 1.8 млрд. евро под формата на Спешен тръстов фонд за Африка, за да спират мигрантите от континента и да приемат обратно тези, чиито молби за убежище са отхвърлени.

Тази година през Средиземно море са пристигнали близо 150 000 души от Еритрея, Нигерия и Сомалия. Броят им, обаче, бледнее пред близо 650 000 мигранти от Близкия изток.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама