Отхвърлиха исканeто на Реформаторите за повторно броене на вота в Шумен

12:31, 12 ное 15 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Искането за повторно броене на вота и доказателствата, които представиха двама кандидат-съветници от Реформаторския блок Димитър Серафимов и Росен Станчев, не бяха приети от Шуменския административен съд.

Двама кандидати за съветници обжалват в съда изборните резултати в Шумен, защото според тях данните в решението на ОИК биха могли да отразяват неверни резултати, поради груби нарушения при преброяването на бюлетините в секционните избирателни комисии в общината и неосъществяване на пряк контрол върху дейността на СИК от страна на ОИК, при което може да не са определени правилно избраните 41 общински съветници.

В съда бяха призовани всички 41 съветници от местния парламент, но се явиха едва 6 – Иван Йонков (БСП), Веселин Пенчев(БСП), Даниела Русева (Реформаторски блок), Сунай Юсуф (ДПС), Дилбер Мехмедали (ГЕРБ) и Добрин Чайлев (Атака).

Димитър Серафимов заяви, че жалбата им не е предизвикана от личен интерес, а е възмущение от изборния процес и некомпетентността на членовете на СИК.

Той каза, че е възможно голям брой действителни бюлетини, подадени за преференциален вот за общински съветници, да са били неправилно преброени и отразени от секционните избирателни комисии като недействителни.

Той добави, че така би могло да се получи друг изборен резултат, при което протоколът на ОИК се явява с невярно съдържание.

Росен Станчев отбеляза, че обществото желае съдът да установи дали съмненията за грешки и манипулации в изборния ден са основателни.

От ОИК оспорваха жалбата с мотива, че няма конкретни данни, а само подозрения за нередности.

Като доказателства за твърденията си кандидатите за съветници от РБ предложиха да бъдат разпитани свидетели – някои от които членове на избирателни секции, други граждани, упражнили преференциален вот, които обаче имат съмнения, че той не е бил отразен в протоколите.

Становището на съда бе, че е недопустимо, защото това може да доведе до разкриване на тайната на вота и отхвърлиха тези диказателства.

Те приложиха и вещни доказателства – протоколи и изборни документи, според които няма нито един подпис с особено мнение.

Това също бе отбелязано от жалбоподателите, като те заявиха, че членовете на СИК не са били обучени добре, за да могат да преценят кога има недействителна бюлетина и при какви случаи могат да подписват протоколи с особено мнение.

От ОИК заявиха, че обучение на членовете е извършено и са им били предоставени методически материали от ЦИК.

Димитър Серафимов и Росен Станчев поискаха и повторно преброяване в 25 секции, защото според тях процентът на недействителните бюлетини бил изключително висок.

Росен Станчев заяви, че има случаи, в които бюлетина с отбелязани две преференции е била приета за недейставителна, докато е трябвало да бъде приета като действителна, но без преференция.

Становището на ОИК бе срещу повторно броене със същия мотив – липса на конкретни данни за нарушения.

Съдът отхвърли и това искане като неоснователно с мотива, че до ново броене може да се стигане само при наличие на конкретен протокол с нарушения, указани в Избирателния кодекс.

До понеделник жалбоподателите Димитър Серафимов и Росен Станчев трябва да предоставят писменната си защита, като дотогава е и срокът същото да направят и от ОИК. След това ще има ново заседание на съда, на което магистратите ще излязат с решение относно жалбата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама