След проверката на снегорините - готови сме за зимата, но не съвсем

12:57, 12 ное 15 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От регионалното министерство и Агенция "Пътна инфраструктура" са направили проверка на всички фирми, отговарящи за снегопочистването в страната. Изводът от инспекцията на ресорния министър Лиляна Павлова и директора на АПИ Лазар Лазаров може да бъде обобщен така - готови сме за зимата, но не съвсем.

"Установи се, че не на цялата техника имаме работещи акумулатори, не всички гребла на снегорините са в състояние, в което могат да бъдат използвани, така че част от техниката, въпреки, че е налице, не е в добро експлоатационно състояние и не е добре подготвена за зимата. Издадени са инструкции, които фирмите трябва да предприемат и ако не ги изпълнят, ще бъдат санкционирани", обобщи Павлова.

Тя потърси причината за проблемите и в шофьорите на снегорините. Според нея има липса на такива, тъй като отказвали да взимат 24-часови смени. Точно този дефицит на човешка ръка бавел машините и те излизали по-късно да почистват след падането на сняг.

"Наличната към днешна дата техника показва, че липсват само 500 машини от 3200. От гледна точка на материали средно 50% от изисквуемите за целия зимен период са на лице, което означава, че първите седмици на очакваните снеговалежи през декември могат да бъдат осигурени", успокои все пак Павлова. 

Лазар Лазаров заяви от своя страна, че тази година за зимно почистване са отделени 60 млн. лв. Той уточни, че предната година сумата е била с 4 милиона лева по-малко. Наложените санкции през 2014 г. на фирмите, поддържащи пътищата пък са били между 350 и 400 хиляди лева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама