Общините в област Шумен са готови за зимата

13:06, 12 ное 15 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общините в област Шумен са готови да посрещнат зимата и да се справят с тежки ситуации. Това докладваха кметовете и представителите на 10 общински центъра по време на Областния щаб за бедствия и аварии, който бе ръководен от областния управител Донка Иванова.

Трасетата от републиканската пътна мрежа са готови за зимата, информираха от Областно пътно управление. Настилките са изкърпени, канавките са почистени от растителност.

“Автомагистрали черно море” и консорциум от фирми ще поддържат и почистват през зимата републиканските пътища на територията на област Шумен. Осигурени са инертни материали, пясък, сол, луга.

Началникът на пожарната в Шумен Иван Иванов докладва, че разполага с 25 нови автомобила, оборудвани за спасяване на хора. Наличната техника е изправна и е преминала прегледи, уточнени са критичните точки по пътищата в област Шумен.

Комисар Иванов обаче уточни, че служителите му не могат да помагат при закъсали тежки камиони.

Здравните заведения на територията на областта са ремонтирани осигурена е доставката на медикаменти и храна. Съставен е регистър на хората на хемодиализа и бременните. При бедствени ситуации болниците в Шумен, Велики Преслав и Нови пазар имат възможност да настанят нуждаещите се за по-дълъг период от време. Линейките на центровете за спешна медицинска помощ в областта са преминали технически прегледи на разположение са общо 21 коли.

Техниката на военните е в изправност и обезпечена с гориво.

От ВиК са направили профилактика на съоръженията и имат готовност за зимния сезон и действия при усложнена обстановка. Електропреносната мрежа в региона също е минала профилактика е и е в готовност за студените месеци.

Всички язовири и водоеми на територията на областта са проверени. Те са в добро състояние и имат достатъчно свободен обем, като някои от тях са дори празни, докладваха от шуменския клон на Басейнова дирекция. Има проблеми обаче с няколко диги по поречието на Камчия, но решаването на проблема не е от компетентността на местната власт.

Всички 71 училища в област Шумен са заредени с гориво за зимата. Ученици се превозват до 50 училища в Шуменско. При тежки зимни условия и непочистени пътища има риск от спиране на учебния процес, обясниха от образователния инспекторат в Шумен.

Представителите на общините в областта също обявиха готовност за зимния период и действия при усложнена обстановка.

Договорът на фирма “Барс”, която поддържа 147 километра общински пътища, изтича на 31 декември. В момента тече процедура за избор на пътно поддържаща фирма за 2016 година. За състоянието и почистването на улиците и тротоарите в Шумен се грижи “Титан БКС”. От фирмата са заредили първите количества инертни материали, сключени са и предварителни договори за наемане на допълнителна техника при нужда. Общинското предприятие “Паркинги, гаражи и благоустройство” ще почиства и поддържа второстепенните улици от градската мрежа. Освен това има сключени договори за допълнителни 11 машини, които ще използва, ако обстановката се усложни.

Общината разполага с верижен влекач АТС-712, който се поддържа в постоянна техническа изправност. При извънредни ситуации той може да бъде използван за транспортиране на болни и родилки, за проправяне на път за линейки и за извличане на закъсали превозни средства.

Четири пожарни коли, два специализирани автомобила с повишена проходимост и два екипа на Районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” ще осъществяват денонощно дежурство.

Районното управление на МВР - Шумен има готовност да създаде 9 временни КПП-та за регулиране на движението. При усложняване на пътната обстановка за болните на хемодиализа от всички населени места в областта ще се осигурява стационар в шуменската болница.

Кметът на община Каспичан Милена Недева предупреди, че при неблагоприятни атмосферни условия и обилни валежи има риск да са активизират свлачища в селата Кюлевча и Могила. Проблем в община Нови пазар при тежки зимни условия е извозването за хемодиализа на пациент от село Преселка. Представителят на общината обаче получи уверение, че въпросът ще се реши.

Всички общини в областта декларираха готовност за зимата, изправност на наличната техника за поддръжка на пътната мрежа и възможност за приютяване на бедстващи хора. Осигурено е гориво за детските градини и училищата. Собствениците на магазини са предупредени да заредят складовете с продукти от първа необходимост.

Въпреки очакваното захлаждане в неделя, предстоящата зима ще бъде мека с по-малко валежи и по-високи от обичайното за сезона температури. Възможни са обаче и аномалии във времето, предупредиха от местната хидрометеорологична станция.

В края на срещата зам. областният управител Петко Шаренков призова местните управници да положат грижи за бездомните и клошарите на територията на управляваните от тях общини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама