Строителите били виновни за рухването на Математическата в Казанлък

13:13, 12 ное 15 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Установено е, че е налице виновно поведение на участниците в строителството: проектантът - за неоценяване действителната обстановка при изготвяне на проекта по укрепване на масовия изкоп; фирмата за строителен надзор – в резултат на неизпълнени отговорности е допуснато увреждане на съседна сграда вследствие на строителството; строителната компания  - за неспазване предписанията на проектанта-конструктор и неоценяване на конкретната обстановка при изпълнение на масовия изкоп”, сочат заключенията на Техническата експертна комисия за обследване аварията в сградата на ПМГ „Никола Обрешков” в Казанлък.

Припомняме, че на 22 юни т. г. основите и част от стена на първия етаж на източното крило на Природо-математическата гимназия рухнаха. 

Резултатите от анализа на Комисията бяха оповестени днес от зам.-кмета на община Казанлък по строителство, инфраструктура и транспорт Даниела Коева. Техническата експертна комисия (ТЕК) бе назначена на  08.07.2015 г. за обследване на аварията при изпълнение на строеж „Пристройка за Национален център за Природо-математически науки към ПМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък“.

Според Коева, община Казанлък веднага след инцидента е предприела спешни и неотложни мерки. Извършено е временно укрепване с метално скеле на частично засегнатите участъци от авариралата сграда на всички нива, демонтирани  са авариралите части от сградата като комин към котелното помещение, коминно тяло към учебните зали, преградни стени, междуетажни плочи; укрепени са основите на църквата и земния откос към ул. „Орешака“. Довършва се аварийно-възстановителната укрепяща стоманенобетонна рамка на авариралата сграда.

Отстрана на Общината ще бъдат предпирети действия за предявяване на претенции за нанесени вреди и пропуснати ползи.

Възложено е и конструктивно обследване на сградата, както и актуализация и препроектиране на Националния център за природо-математически науки.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама