Експерти: Човешкият капитал играе все по-важна роля за развитието на Пловдив

13:23, 12 ное 15 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдив се развива, икономиката работи, преките чужди инвестиции бележат ръст. На този фон ролята на човешкия капитал става все по-важна, констатираха експерти при откриване на кръгла, засягаща проблемите на регионалния пазар на труда.

"Градът под тепетата успява да задържи около 60% от висшистите, които произвежда. Пловдив поддъжа и неутрален баланс със София по показател привличането на млади хора с висше образование", коментира при откриването на форума Живко Димитров от Българската стопанска камара.

"Темата е важна за нас", категоричен бе и кметът на Пловдив Иван Тотев, приветствал участниците в срещата. Тотев посочи, че задържането човешкия капитал в града и региона, повишаване качеството на образованието и привличане на хора от чужбина са сред основните приоритети на местното управление.

"Община Пловдив е една от най-активните. Съучредители сме на два клъстера. В IT сектора има заети близо 5000 души, очакваме през следващите четири години техният брой да се увеличи. През последните няколко месеца участвахме активно в дебата за образованието, направихме срещи и с министъра. Декларирали сме, че желаем да бъдем един от градовете, които първи да изпробват промените в професионалното образование”, посочи още Иван Тотев.

Организатори на форума в Пловдив са Световната банка, Институт "Отворено общество" и Българската стопанска камара камара, домакин е "Макс Европа" ЕООД. Опита си в намирането и подготовката на кадри за различни браншове обмениха представители на бизнеса, държавните институции и университетите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама