"Последната битка на краля” събира ентусиасти в Аспаруховия парк

13:35, 12 ное 15 / Култура 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възстановката "Последната битка на краля” ще събере на 14 ноември, събота, ентусиасти от сдружение "Чигот” и любителите на българската средновековна история във варненския квартал Аспарухово. Поредната инициатива на станалата  популярна варненска организация, основана през 2004 от група младежи, цели възвръщането на интереса към българските воински традиции и историческата истина за епохата малко след падането на страната ни под османско владичество.

Възстановката е подготвена с много любов и в нея публиката ще може да види само автентични бойни техники и облекло, които ще пренесат участници и наблюдатели в атмосферата на далечната 1444 г., когато след изтощителен поход през Дунавската равнина кръстоносните войски на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело и трансилванския воевода Янош Хуняди достигат крепостта Варна и влизат в решителен сблъсък с Османската империя, чиято войска е предвождана от самия султан Мурат ІІ.  Изходът от историческата битка решава за векове съдбата не само на България, но и на цяла Югоизточна Европа.

Стратегически възстановката е решена според историческия изход на битката, уточниха организаторите. Те обаче ще влязат в реален сблъсък помежду си, разделени на две армии – кръстоносци и османски воини, и ще пресъздадат максимално атмосферата на една реална битка. Това обещава да направи събитието изключително интересно и запомнящо се. "Последната битка на краля" започва от 15:30 часа зад спортен комплекс "Аспарухов парк". Входът е свободен.

На 10 ноември във Варна бе отбелязана 571 години от Битката на народите. Гости на събитието бяха представители на Община Варна, на ВМС, на ОД на МВР Варна, ученици от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон", граждани и гости на града. Цветя бяха положени пред паметника на унгарския държавник Янош Хуняди. Програмата продължи с научно-практическа кръгла маса на тема "Битката при Варна - 571 години по-късно". Организатор на честванията бе парк-музей "Владислав Варненчик" - филиал на Националния военноисторически музей.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама