Русенски университет "Ангел Кънчев" отбелязва 70 години от своето създаване

13:48, 12 ное 15 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С отдаване на почит пред паметника на патрона на Русенския университет, Ангел Кънчев, по случай 165-годишнината от рождението му започна Денят на Русенския университет. Информация за днешните събития съобщават от учебното заведение.

Ректорът, чл.-кор. проф. Христо Белоев откри тържеството, а студенти припомниха най-важните моменти от житейския път на Ангел Кънчев. Венец пред монумента, разположен пред сградата на Ректората, поднесоха членове на Студентския съвет на университета. На церемонията присъстваха посланикът на Индонезия в България, Н. Пр. Бунян Саптомо, носители на почетното звание „Доктор хонорис кауза“, ректори на висши училища от България и чужбина, бивши и настоящи преподаватели. 

Ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев, директорът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Теодора Евтимова, и началникът на отдел „Държавен архив“ в Русе, Стефка Маринова, откриха изложбата „70 години Русенският университет с пулса на времето“. Документи и снимки пазят историята от идеята за разкриване на висше училище в Русе, до 90-те години на миналия век, когато с решение на Народното събрание Висшето техническо училище „Ангел Кънчев“ се преобразува в Русенски университет „Ангел Кънчев“. 

„Русенският университет - Летопис на растежа“ е името на експозицията, която, също днес, отвори врати за първите си посетители. Идеята за създаването на такава експозиция датира още от 1982 година, но реализацията й се осъществява в чест на 70-годишнината висшето училище. Откриха я двама ректори, чл. кор. проф. Христо Белоев и проф. Митю Кънев, заедно с председателя на Общото събрание, проф. Борислав Ангелов. Доц. д-р Атанас Колев направи първото дарение за експозицията, като предостави албум със снимки на първия випуск дипломирани инженери от 1957 година. 

Интерактивен под, 40 телевизионни монитора с аудиовизуално съдържание, 4 дисплея с дигитално съдържание и поредица от мултимедийни прожектори пресъздават историята на университета. Радиостанция, слушалки, стар микрофон, първите томове на научните трудове на преподавателите, първи броеве на вестник „Студентска искра“ са изложени във витрини в експозицията. 

Гостите успяха да видят снимки и архивни видео-кадри от посещения на държавници във висшето училище, моменти от живота на студентите преди половин век, превръщането на първото държавно извън столично висше техническо училище в Русенски университет. Тематично-експозиционният план и цялостната концепция са на проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей, Русе, а автор на концепцията за дигиталното съдържание е директорът на Арена медиа,  Димитър Липовански. 

По-късно през деня в Канев Център се проведе Международна лидерска конференция, в рамките на която над 10 участници изнесоха специално подготвени презентации. Ректорът, чл.-кор. проф. Христо Белоев, запозна гостите със спектъра на научните изследвания и образователните постижения на Русенския университет, както и с вижданията на академичната институция за развитието на висшето образование у нас. 

Близо 70 ректори и представители на партньорски университети от България и чужбина, изявени учени и общественици се включиха в дискусиите. Специално поздравление към участниците поднесе Н. Пр. Бунян Саптомо, в чиято гостуваща делегация бяха ректорите на едно държавно и едно частно висши училища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама