17 души са задържани в европейската антитерористична акция JWEB

13:54, 12 ное 15 / Свят 25 205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
17 души са били арестувани в няколко европейски държави в операцията JWEB срещу „джхадистка мрежа“, съобщава ВВС.

Акцията е проведена в Италия, Норвегия, Великобритания и Финландия. Шестнайсет от задържаните са иракски кюрди, а един – косовар, съобщава италианското издание Il Sole 24 Ore.

Според италианската информационна агенция Ansa арестуваните са обвинени във връзки с международния тероризъм. Неколцина от заподозрените са пътували до Сирия и Ирак, за да участват в терористични групи.

Норвежката полиция съобщи, че един от арестуваните - Молла Крекар, вече е осъден на 18 месеца затвор за възхвала на убийството на френските карикатуристи от "Шарли Ебдо". Той, заедно с другите двама, задържани в Норвегия, ще се явят пред съда в Осло в петък, който ще гледа искане за депортация в Италия. Неотдавна Молла Крекар бе освободен от норвежки затвор след тригодишна присъда за отправяне на заплаха за убийство. 

Полицията на Уест Мидландс, Великобритания, съобщи, че тримата задържани на британска територия са били арестувани с Европейска заповед за арест и ще застанат пред съда в Уестминстър. „Арестите са част от международна антитерористична операция, водена от Италия“, съобщи полицията, цитирана от изданието Birmingam Mail.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама