Съдят висш военен за корупция

14:40, 12 ное 15 25 577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експертът в Сухопътни войски подполковник Владимир Мильовски отива на съд за корупция. Военноокръжна прокуратура-София е внесла в съда обвинителния акт срещу него и управителя на фирма "Ломини" ООД Стоян Стоянов за аферата с доставка на парашути за армията, съобщиха от държавното обвинение, цитирани от "Правен свят".

Мильовски и Стоянов бяха обвинени през май в длъжностно престъпление, за което ги грозят от 3 до 8 години затвор, след опита на военния да осигури на фирмата на Стоянов поръчката за парашутите през есента на 2013 г. Тогава Мильовски е бил главен експерт в отдел "Специални сили" и началник на отдел "Специални сили" във военно формирование 22450-София.

Още при изготвяне на проекта Мильовски умишлено не е посочил ясни и точни изисквания за параметрите, за да даде възможност за произволна преценка на съответствието на доставените впоследствие парашути с изискванията към предмета на обществената поръчка, твърди обвинението.

В хода на конкурса военният склонявал члена на комисията полк. Борисов, че парашутите, предлагани от конкурентната фирма "Параплекс-Брюгеман" не работят "на принудително отваряне" и не съответстват на изискванията за дължина на вървите. След това заявил, че процедурата ще бъде манипулирана в полза на "Параплекс-Брюгеман", както и че парашутите, предлагани от тази фирма не съответстват на изискванията на специалните сили. По този начин подп. Мильовски е целял да бъде образувана проверка от "Военна полиция" и фирмата да бъде отстранена от участие в процедурата.

"Параплекс-Брюгеман", която е немска фирма с български партньор, печели обаче конкурса в средата на м.г. Затова в края на годината Мильовски започнал да склонява подполковник Георги Мянков и бригаден генерал Михаил Попов да откажат да приемат доставените парашути. Подполковникът поискал от висшите военни да заявят, че парашутите не съответстват на спецификацията по показателите "дължина на вървите", "диаметър на купола", "наличие на концентрични ленти" на парашутите с кръгъл купол, както и че подложката на раницата на парашутите "летящо крило" не разпределя натоварването по раменния пояс. Като експерт в комисия на Инспектората на Министерство на отбраната, Мильовски изразил становище, че парашутите не съответстват на спецификацията по договора.

Според прокуратурата с посочените действия Мильовски е целял да набави облага за "Ломини", от което да произлязат тежки вредни последици за Министерство на отбраната.

Стоян Стоянов е предаден на съд за това, че като подбудител умишлено е склонил Мильовски да извърши  корупционното престъпление. От прокуратурата подчертават, че общественоопасните последици на деянието не са настъпили, поради независещи от Мильовски и Стоянов причини - подп.Борисов (член на комисията) е отказал да заяви пред останалите членове на комисията,че парашутите, предлагани от "Параплекс-Брюгеман" не работят.

Предстои Военен съд-София да насрочи делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама