Доц. Катя Тодорова: 1 милион българи страдат от диабет

14:49, 12 ное 15 25 592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 1 милион българи страдат от диабет. Това каза на пресконференция днес доцент Катя Тодорова, началник на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ – Плевен. Тя уточни, че 519 000 от пациентите са с диагностицирана форма на диабет, а още толкова не са диагностицирани.

Срещата бе организирана по повод 14 ноември – Световен ден за борба с диабета. Доц. Тодорова каза още, че във връзка с това са проведени два типа профилактични мероприятия, с участието на пациенти с диабет и хора с повишен риск от заболяване.

„Заставаме зад идеята, че ако профилактичната кампания е организирана и проведена правилно, би могла да предотврати усложненията свързани с диабета. Непосредствената комуникация с хората е един от най-качествените методи за осъществяване на ефективна профилактика. Това е причината да организираме поредица от лекции по желание на пациентите, като това се случва съвместно с Организацията на диабетиците в Плевен, която е клон на Българската диабетна асоциация“, допълни тя.

Доцент Тодорова разкри още, че честотата на диабета е по-висока при силния пол: 56.7 % от болните са мъже срещу 43. 3% жени. За Плевенска област се наблюдава тревожна тенденция за прогресивно увеличаване броя на болните от захарен диабет. Съгласно статистическите данни, за периода от 2006 до 2012 година, броят на болните се е увеличил с повече от 2.5 пъти.

Според доц. Тодорова основните причини са ниският социален, икономически и образователен статус на голяма част от населението, както и трудовата незаетост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама