Прокурор разказа за рисковете от трафик на хора пред пловдивски ученици

15:28, 12 ное 15 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рисковете от трафик на хора и българското законодателство спрямо извършителите на тези престъпления представи заместник-районният прокурор на Пловдив Димитър Беличев пред десетокласници от ГХП "Св.св. Кирил и Методий". Лекцията е по образователната програма "Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура" на Висшия съдебен съвет.

"Трафикът на хора представлява незаконно търговия с хора с цел трудова или сексуална експлоатация, просия или държане в принудително подчинение без съгласие. Жертвите често биват принуждавани да работят срещу минимално или без никакво заплащане. В хода на демократичния преход в България се проявяват фактори, насърчаващи трафика на хора, затова държавата се определя, както като транзитна, така и като страна на произход. Характерен е изключително висок дял на реално пострадалите лица", обясни пред учениците прокурор Димитър Беличев. 

Данните от различни проучвания и разследвания сочат, че географското разположение на рисковата група в България е неравномерно.

"Трафикът на хора почти отсъства в райони като Смолян, Перник и Кърджали, а е съсредоточен  повече в Бургас, Сливен, Пазарджик, Пловдив, Русе и Благоевград. Крайните дестинации са държави като Белгия, Франция, Испания, Италия и др.  Обществената група в най-голям риск включва жени на възраст между 17 до 24 години", посочи още зам.-районният прокурор на Пловдив.

Димитър Беличев  даде примери с казуси за трафик на хора, по които прокуратурата е постигнала осъдителни присъди. По закон наказанието за това престъпление е затвор от 2 до 12 г. и глоба от 3 000 лева до 12 000 лева. 

"Лекциите на магистратите са необходими и много полезни за учениците, които с интерес присъстват на тях, защото им се дава информация, както за законите, така и за казуси и практически ситуации с цел превенция", коментира директоръг на ГХП „Св. св. Кирил и Методий" Соня Киркова.

За втора поредна година образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се провежда в ГХП „Св.Св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив. Следващите срещи на прокурори от Районна прокуратура-Пловдив в училището ще бъдат на 12 и 17 януари 2016 г., когато ще представят професиите и статута на магистратите и ще бъде изнесена лекция за компютърните престъпления.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама