Европарламентът предлага шефът на ЕК да се избира пряко

15:31, 12 ное 15 / Свят 25 212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на Европейската комисия (ЕК) да се избира пряко е общоевропейски избори. Това са част от предложенията на Европейския парламент (ЕП) за промени в избирателния закон на ЕС, направени в сряда.

Кандидатите (Spitzenkandidaten) трябва да са явят на избори за евродепутати и да са номинирани поне 12 седмици преди изборите.

Освен това, всички граждани на ЕС, живеещи в чужбина, трябва да могат да гласуват в европейските избори онлайн или по пощата, реши европарламентът. На предишните избори за ЕП през 2014, четири страни не осигуриха възможност на гражданите си да гласуват – Чехия, Ирландия, Малта и Словакия. Гражданите на останалите можаха да гласуват по пощата, в посолството на съответната страна или електронно.

За да се избегне двойно гласуване (хора с гражданство на две страни-членки на ЕС), ЕП препоръчва обмяна на данни за избирателните списъци.

След дебата, проведен на 27 октомври, парламентът одобри предложение за реформиране на Акта за избиране на представители в Европейския парламент от 1976 г. с 315 гласа "за", 234 "против" и 55 "въздържал се". Действащите в момента национални правила са доста разнообразни, което според ЕП е в противоречие с понятието за европейско гражданство.

"Искаме да пригодим към новата реалност Акта за избиране на представители в Европейския парламент от 1976 г.", каза съдокладчикът Данута Хюбнер (ЕНП, Полша) по време на дебата на 27 октомври. "Изборите за Европейски парламент продължават да бъдат изцяло национални. Надяваме се, че ще увеличим интереса на гражданите да участват в този важен елемент на вземането на решения в Европа", каза тя.

"Младото поколение трябва да бъде поощрявано да участва в тези избори. Интернет поколението предпочита да гласува електронно, с едно натискане на бутона, вместо да ходи до общината или някое училище", посочи съдокладчикът Йо Лайнен (С&Д, Германия). "В някои страни списъците с кандидатите се затварят едва 17 дни преди изборите. Не разбирам как е възможно да се провежда кампания по този начин."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама