МИГ Тервел-Крушари е с първи одобрен проект за новия програмен период

15:47, 12 ное 15 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първи одобрен проект за новия програмен период има Местната инициативна група Тервел-Крушари, съобщи заместник-кметът на Тервел Дияна Илиева. Целта на този нов проект, договорът за който ще бъде подписан от кмета на Община Тервел Живко Георгиев, на 17 ноември в София, е да се подготви за кандидатстване нова стратегия за местно развитие на МИГ за периода до 2020 година.Тя ще бъде финансовият инструмент, чрез който бизнесът, общината и гражданският сектор ще могат да кандидатстват със свои проекти за финансиране през новия планов период.

Основните дейности, които трябва да бъдат изпълнявани чрез новия проект, имат аналогия с дейностите, които Община Тервел изпълни през периода 2009-2011 година, с тази разлика че МИГ вече е създаден и има опит в работата си с проекти на бенефициенти от 2012 до момента. Това облекчава чувствително тази подготвителна фаза за изработване на стратегия за финансиране. Най-малкото, поради факта,че добрата практика от работата на МИГ я има и не е необходимо да се преодолява проблемът, който съществуваше през 2009 година – традиционното за нашата народопсихология недоверие, че това което изглежда добре, може да не се случи. То вече се случи, бяха подготвени, оценени и договорени общо 54 проекта на стойност 2 924 613 лв. и сега започва подготовката това да се случи отново, подчерта Илиева.С помощта на новия проект ще бъдат извършени основни дейности, като събиране на информация и проучвания за територията на двете общини, изготвяне на общи и секторни анализи,информационни срещи по населени места,обучения на групите от хора, които ще участват в изготвянето на стратегията за местно (водено от общностите) местно развитие (ВОМР).

Ще се организират форуми за генериране на идеи, които да бъдат развити в стратегията , ще се изготви първоначален проект на стратегия, който посредством поредица от информационни срещи и материали ще бъде представен на общността. На база получените мнения и предложения ще бъде изготвен окончателен вариант на стратегията и ще се подготви пакет от документи за кандидатстване за одобряване на финансирането й. След като и това стане факт, бизнесът, двете общини и неправителствения сектор ще бъдат поканени да кандидатстват със свои проекти в МИГ.

Нов момент за настоящия планов период е възможността бенефициентите на МИГ да ползват средства и от социалния фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Потребността от това трябва да бъде идентифицирана при подготовката на новата стратегия - т.е. при реализацията на новоодобрения проект, подчерта още Дияна Илиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама