БСП, ДПС и БДЦ дават на съд част от здравната реформа на Москов

15:53, 12 ное 15 / Политика 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
БСП, ДПС и БДЦ дават на Конституционния съд текстове от Закона за лечебните заведения, засягащи сключването на договори на лечебни заведения с Националната здравноосигурителна каса. Депутатите се обявиха и против текстове създаването на нови лечебни заведения, съобщава „Дневник“.

57 депутати от БСП, ДПС и "Български демократичен център" поискаха текстовете да бъдат обявени за противоконституционни.

Оспорените текстове в Закона за лечебните заведения гласят, че здравната каса ще решава с кои лечебни заведения ще сключва договор. Същата ще закупува услуги според критериите и реда в Наредба на Министерство на здравеопазването.

Вторият текст е за това как да бъдат ситуирани и създавани нови лечебни заведения и услуги в стари лечебни заведения отново с договор със здравната каса след преценка на комисията по областните карти, обясни Тунчер Кърджалиев от ДПС.

По думите му тези текстове противоречат на няколко разпоредби на конституцията - на принципите на правовата държава за закрилата на инвестициите и правото на здравно осигуряване и държавния контрол върху всички лечебни заведения.

Припомняме, че през юли БСП и ДПС атакуваха и поправките в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат въвеждането на основен и допълнителен здравен пакет.

БСП, ДПС и БДЦ подкрепиха и позицията на Българския лекарски съюз, която е срещу готвеното разпределени на бюджета на НЗОК за 2016 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама