Бюджетът на Здравната каса за 2016 г. ще е 3,2 млрд. лв.

16:06, 12 ное 15 / Политика 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приходите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще са малко над 3,2 млрд. лв. От тях 3,166 млрд. лева ще бъдат от приходите от здравни осигуровки и трансфери от бюджета.

Тези разчети в бюджета за следващата година приеха парламентарните комисии по бюджет и финанси и икономика на съвместно заседание, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Разходите за следващата година се предвижда да са малко над 3,2 млрд. лева, от които за първична извънболнична помощ са отделени 180 млн. лева, за дентална помощ - 123 млн. лева, за лекарства за домашно лечение – почти 751 млн. лева, за болнична помощ - 1,3 млрд. лева и резерв от 316 млн. лв.

Министърът на здравеопазването Петър Москов посочи при представянето на бюджета, че финансовата макрорамка е приемлива и добра и гарантира устойчивост за развитието на здравната система.

Той допълни, че през март ще заработи тестова версия на електронната платформа за търговия с лекарства. На практика тя ще бъде въведена с новия Национален рамков договор, който ще влезе в сила от април.

Също през март 2016 г. ще има и тестова версия на персоналния идентификатор на пациентите за прием в болниците и за получаване на лекарства от аптеките, каза Петър Москов. Здравният министър каза още, че към 30-и септември най-песимистичната прогноза за бюджета на НЗОК за 2015 г. е за дефицит от 65 млн. лева.

„Тъй като се очакват допълнително около 20 млн. лева от здравноосигурителни вноски, дефицитът вероятно ще се свие до около 40 млн. лева“, посочи още той. Допълнително с мерките за намаляване на разходите за лекарствата дефицитът ще се сведе до 35-37 млн. лева, каза още Москов.

Лекарският и зъболекарският съюз отново изразиха несъгласието си с параграф 10 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г., които предвиждат разширяване на правомощията на контролните органи на НЗОК и да се налагат санкции на изпълнителите на медицинска помощ. Според тях така се нарушава договорното начало.

През следващата седмица законопроектът за държавния бюджет следва да бъде гласуван в пленарна зала на първо четене.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама