Нито един бежанец не е поискал да дойде в България

16:15, 12 ное 15 / Политика 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При последната релокация на бежанци из Европа нито един мигрант не е пожелал да дойде в България. Според плана на ЕС около 120 000 души трябваше да бъдат пренастанени в други държави, а София трябваше да приеме 200 от тях. “Ние насила никой не можем да задържим в България - няма да правим затвори. Няма желаещи да дойдат в България, дори да ни ги изпратят насила, как ще ги пазим?”, коментира от Малта министър-председателят Бойко Борисов. И допълни, че има случаи, в които органите на реда задържат по няколко пъти едно и също лице във вътрешността на страната, връщат го и след това пак бяга.

Във връзка с бежанската криза, Борисов предложи мигрантите, които в момента са в Европа, да бъдат интегрирани, а след това да се приемат по определен брой на година - “по подобие на САЩ със зелени карти”.

“Този хаос трябва да бъде прекъснат. В противен случай дори не е честно към самите бежанци, защото очакчват, идвайки в Европа, един по-добър живот, а всъщост идват в едни палатки, попадат в друга несигурност”, категоричен бе той.

Като част от решението на кризата, ЕС е взел решение да предостави 1.8 млрд. евро помощ на държави в Африка. България ще даде 50 000 евро.

Министър-председателят коментира още, че България има възможност да приеме квалифицирани бежанци за работа в секторите, където има безработица - в селското стопанство и строителството. “Ако се даде възможност да се изберат квалифицирани хора, бизнесът ще ги вземе”, уверен е Борисов.

По отношение на Турция, премиерът отново се застъпи за либерализация на визите, като припомни, че Анкара се държи “доста европейски и помага много на ЕС” във връзка с бежанската криза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама