Лишаване от свобода за военен прокурор, набедил висши прокурори в престъпления

16:42, 12 ное 15 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По обвинение на Военноокръжна прокуратура – Сливен, на 11.11.2015 г. Военен съд – Пловдив призна за виновен прокурор Илиан Георгиев от Военноокръжна прокуратура -София за набедяване в извършване на престъпления прокурорите Веселин Стоев, Данчо Данов и Момчил Бенчев – прокурори във Военноапелативна прокуратура и Малена Филипова – прокурор във Върховна касационна прокуратура, като е знаел, че са невинни – престъпление по чл. 286 ал.1, вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

На Илиян Георгиев е наложено наказание една година и шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от три години. Наложено му е и наказание обществено порицание.

Престъплението е извършено в периода 11.05.2010 г. – 06.10.2010 г. в условията на продължавано престъпление.

Илиан Георгиев е осъден за това, че в искане за отвод и жалби до главния прокурор е набедил Малена Филипова и Веселин Стоев в извършване на престъпление против правосъдието – лично укривателство, като е заявявал неверните обстоятелства, че  Филипова и  Стоев са спомогнали да бъде осуетено наказателно преследване срещу Богдан Богданов, като са укрили съобщения от използвани специални разузнавателни средства,  в резултат на което са били унищожени веществени доказателствени средства. Прокурорите Данов, Стоев и Бенчев подсъдимият Георгиев набедил също в престъплението лично укривателство, като е заявявал, че те са спомогнали да бъде осуетено наказателно производство  срещу Николай Свинаров – тогава министър на отбраната  и други длъжностни лица от Министерство на отбраната, като прикрили одитен доклад от Дирекция „Управление на доставките“ в Министерство на отбраната.

Илиян Георгиев е осъден да заплати на Веселин Стоев сумата от 6 000 лева, а на Данчо Данов – 3 000 лв. обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди.   Ли

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама