КЕВР иска повече пари за следващата година

17:01, 12 ное 15 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За разлика от мнението на министерството на енергетиката за бюджета за догодина, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ясно заявява, че предвидената бюджетна рамка и респективно разходен таван не позволява на КЕВР да изпълни своите възложени от закона правомощия. Това заяви пред журналисти председателят на КомисиятаИван Иванов по време на съвместно заседание на Комисията по енергетика и Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

„Приходите, които комисията прогнозно ще събере за 2016 година са 11 405 000 лева. В същото време разходният таван, определен от Министерството на финансите е само 4 019 000 лв., което е почти 30% от приходите, които комисията събира ”, отбеляза той.

Иванов се оплака и от недостиг на експерти. По думите му на КЕВР са ѝ необходими 35 нови експерти, за да може да изпълнява ролята си на компетентен и независим орган при вземането на решения. Основна задача на новите експерти ще бъде осъществяване на контрол върху изпълнението на решенията на комисията в страната, отстояване на позициите на КЕВР в съдебните спорове срещу регулатора. Той посочи, че КЕВР ще добие важна роля, свързана с нормативната уредба за функционирането на независимата електроенергийна борса.

Иванов посочи още, че има нужда от средства за ремонт на сградата и за въвеждането на на електронно обслужване на клиенти.

„Всичко това изисква повишаването на разходния таван на комисията и аз отправят енергичен апел към народните представители на двете комисии да съдействат и да защитят искането на комисията разходния таван за 2016 година да бъде на стойност 6 202 000 лева”, заяви още Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама