„Бюджет 2016“ мина в комисия с орязаните МВР-привилегии

17:57, 12 ное 15 / Политика 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавният бюджет за следващата година мина на първо четене в ресорната парламентарна бюджетна комисия с 12 гласа „за“ и 7 „против“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

В него останаха записаните в преходните и заключителни разпоредби параграфи от 10 и 16-ти, които изменят Закона за МВР, които изкараха на протест хиляди полицаи в цялата страна. Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова промените ще бъдат оттеглени между първо и второ четене, най-рано на 20 ноември.

Чрез записаното се променят социалните придобивки на служителите в МВР: добавката в заплащането за прослужено време, порционът се определя от правителството, отпуските се намаляват от 30 на 20 дни, а при пенсиониране се изплащат до 10 заплати, вместо 20, както е в момента.

„Анонсира се още в неделя, че параграфите ще бъдат изтеглени от Народното събрание и темите за преструктуриране на бюджета за министерствата от сектор „Сигурност“ ще се проведат в диалог между народните представители, правителството и синдикалните организации“, обяви финансовият министър Владислав Горанов след края на заседанието на бюджетната комисия. По думите му добрата новина е, че промяна ще има.

Горанов посочи също, че подкрепата за държавния бюджет е подкрепа за правителството и обратното – неподкрепата му означава на практика бламирането на всяко едно правителство. Според Горанов естествено се очаквало поне на първо гласуване да има необходимата подкрепа така, че бюджетът да мине на следващата си фаза.

„Доволен съм от конструктивния начин на работа на бюджетната комисия“, допълни Владислав Горанов.

В Бюджет 2016 е заложено реалният растеж на БВП да достигне 2,1%, както и запазване на относително стабилни нива на растежа през 2017 и 2018 г., съответно 2,5% и 2,7 на сто.

Владислав Горанов предвижда да се увеличи трудовата заетост с 0,4%, което ще помогне положителната тенденция да се затвърди и да продължи спада на безработицата до 9,1%.

Инфлацията през следващата година ще е на стойности от 0,5%. Ще се запази и ниско нивото на данъчната тежест.

„От първостепенна важност е да се достигне една неутрално-бюджетна позиция с оглед на това да не се излага страната на свръх задлъжнялост и нови дългове“, заяви финансовият министър.

По думите му правителството се стреми към една поетапна консолидация, която да позволи да държавата да постигне нива на дефицит от 1 на сто от БВП. „Планираното намаление на дефицита от 3,1% на 2,1% се дължи на консолидираната програма и на приходите“, уточни Горанов.

Ще се спазва политиката на доходите за увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2016 г., като се предвижда тя да стане 420 лева.

Държавният бюджет за следващата година ще влезе на първо четене в пленарна зала през следващата седмица.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама