Гърците излязоха на стачка и предизвикаха масови безредици

19:12, 12 ное 15 / Свят 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки хиляди излязоха днес на протест в Атина срещу бюджетните ограничения, заложени в споразуменията между Гърция и кредиторите ѝ.

По време на демонстрациите се стигна до сблъсъци между граждани и полиция и използването на сълзотворен газ и водни струи от органите на реда.

Профсъюзите в страната организират 24-часов поход срещу планираното увеличение на данъците, замразяване на пенсиите и ограничаване на редица публични услуги, в това число морски, железопътен и вътрешен въздушен транспорт. Протести имаше и в други големи градове в Гърция.

В днешните демонстрации в Атина, според различни чуждестранни медии са взели участие между 50 000 и 70 000 души.

Цифрите не съответстват на официалната информация от гръцката полиция, според която по улиците е имало по-малко от 20 000 демонстранти.

Според пратеник на AFP, още в самото начало на стачката младежи са започнали да чупят витрини на магазини, автобусни спирки и светофари. По-късно 150 човека са нападнали полицейските кордони разположени пред луксозните хотели на централния площад Синтагма. След като сблъсъците започнали автомобили са били запалени с коктейли „Молотов“.

„Протестирам срещу правителството, защото ни правят на глупаци. Пенсионер съм и нямам идея с колко ще намалят пенсията ми,“ заяви 63-годишната участничка в протестите Мария Атанасиаду, цитирана от AFP.

Това е първата обща стачка срещу лявото правителство на премиера Алексис Ципрас, който беше преизбран през септември.

Правителственият говорител Олга Геровасили отрече твърденията, че СИРИЗА се опитва да застане и на двете страни, като подкрепя стачката срещу собствения си кабинет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама