В общинския съвет: ГЕРБ и РБ говорят за коалиция, БСП остава опозиция

19:27, 12 ное 15 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пет са формациите в новия Столичен общински съвет. Тези, които вече имат завършен мандат в СОС преизбраха председателите си, други ги смениха. Новите формации „Политическа група 5“ и „Патриоти за София“ също излъчиха своите председатели.

ГЕРБ: И без мнозинство имаме доверието на хората

Начело на групата на ГЕРБ остава Малина Едрева. В този съвет за първи път от 8 години, партията няма мнозинство, като събра 30 общински съветници. Въпреки това, на първото заседание на новоизбрания съвет Едрева заяви, че тези избори са потвърдили подкрепата и доверието на столичани към ГЕРБ.

"Искам да отбележа три аспекта, които характеризират резултатите от тези избори - на първо място това е ясната и категорична подкрепа за кмета Йорданка Фандъкова. Това е подкрепа за личността и предложената от нея програма." Според нея обществото показало ясно подкрепата си както за кмета, така и за политическата партия, която я подкрепя

РБ: Искаме принципи на управление, а не неясни мнозинства

За председател на групата на Реформаторския блок беше излъчен Борислав Бориславов. В своята реч пред колегите си, той отправи предложение за общо управление с ГЕРБ.

"Предлагаме на следващата сесия да се приеме декларация за принципи на управление, за да не се разчита на неясни мнозинства", каза той.

Бориславов подчерта, че „да победиш на първите избори става с популизъм, да победиш на вторите - пак може да е популизъм, но да победиш на третите избори от първи тур няма как да е популизъм".

Той определи резултатите в София като доказателство, че гражданите искат дясно управление.

БСП: Оставаме в опозиция

Групата на БСП преизбра председателя си Калоян Паргов. Пред колегите си той каза, че местните изборите хвърлили петно върху демократичността и прозрачността на изборния процес.

"Това, че вотът на софиянци отреди дясна политика за пореден път в София не бива да ни радва, тъй като процентът на гласували не е мнозинството софиянци, а е много малко малцинство, което взе участие особено в балотажа", смята Паргов.

По думите му въпреки множеството жалби, които има за първи път от 26 години, резултатите отредили на БСП мястото на опозиция в този мандат на общинския съвет. Той призова ГЕРБ и реформаторите да се държат на равнището на отговорността, която малцинството от избирателите им дадоха в тези местни избори.“

„В случая ние сме един "мини национален парламент", в който видно групиранията по интереси и по симпатии вече започнаха", посочи още Паргов.

Вчера той отправи покана към всички по-малки политически сили в СОС за формирането на общ опозиционен блок, но никой не откликна на предложението му.

„Политическа група 5“: Не сме коалиция, обединиха ни общи каузи

Председателят „Политическа група 5“ стана Симеон Славчев от „Движение 21“. В групата са и „Глас народен“ и „Зелените“. Славчев посочи, че това не е коалиция, а работна група, която цели промяна на работата на общинския съвет и на местната управа като цяло.

"Една от основните ни цели е налагането на нов стил. Това може да бъде постигнато само с диалог и прагматизъм, а не с отрицанието на всяко добро само защото е направено от друга политическа сила", каза още той.

Приоритетите на групата са достъпна градска среда, зелена София, интегриран градски транспорт, прозрачна и дигитална община, културна община. За всеки от тези приоритети вече имали и готови предложения.

„Патриоти за София“: Ще борим ромските гета и проблемите с бежанците

"Патриоти за София" е другата изненадващата формация, която се роди в местния парламент. Тя беше направена от „Атака“ и ВМРО. Председател на формацията е Карлос Контрера от ВМРО.

По време на тържественото първо заседание на СОС, той заяви, че сред основните приоритети на групата са справянето с циганските гета, както и по-големи контакти и съвместна работа на общината с малкия и средния бизнес. Сред основните им задачи е и промяна на работата на "Топлофикация - София".

Следващото заседание на общинския съвет ще бъде в понеделник, когато ще се сформират комисиите и ще бъдат избрани техните председатели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама