Наказват лесничеите, отговорни за изорания район на Витоша

19:55, 12 ное 15 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Началникът на горския участък на Витоша, близо до пистата „Витошко лале“, в който багери изпотъпкаха смърчови фиданки, преместиха морени и изораха почвата, е подал оставка, заяви пред Нова телевизия заместник-министър на земеделието Георги Костов. Наказани са двама лесничеи, а директорът на софийското горското стопанство ще бъде санкциониран.

Пред Mediapool Костов заяви, че се чакат писмени обяснения и от директора на природен парк "Витоша" Снежана Петрова, както и от други служители в горското стопанство и агенцията по горите защо почти седмица не е правена проверка на място на терена, където има разрешителни за изкопни работи за полагане на тръби от подизпълнител  на дружеството "Витоша ски" и за прокарването на временен път за извозване на планирана от горското стопанство за изсичане на 300 куб. м. поразена от корояд дървесина.

Унищожените насаждения и разорани площи обаче не са част от нито една от тези позволени процедури. От пътя са прокарани едва 15 метра и работата е спряна след проверката, а сечта на сухите дървета дори не е започнала, съобщиха от Югозападното държавно горско предприятие.

Според Костов служителите на горското стопанство и на природния парк "Витоша" носят пряка отговорност за допуснатите нарушения в планината. Още на 6 ноември инспектори от парка са констатирали последиците от багерите, но са сигнализирали за това едва 3 дни по-късно. Освен това за около седмица нито един стражар не е посетил района, където са били багерите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама