Управляващи и дипломати поздравиха Русенския университет за 70-тата му годишнина (Снимки)

22:05, 12 ное 15 / Култура 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тържествено събрание-концерт приключиха тази вечер инициативите по отбелязването на 70-тата годишнина от основаването на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Събитието, което се състоя в „Канев Център“, премина в две части. В първата своите поздравления поднесоха официалните гости, а във втората Русенската филхармония изнесе концерт с известни и обичани произведения, като поднесе на публиката редица приятни изненади.

Не бяха забравени първостроителите на висшето училище, на които беше отдадено нужното уважение, както и бившите ректори на ВУЗ-а. Те бяха специални гости на събитието и получиха плакети. Такива бяха дадени и на всички официални гости, които се изказаха от трибуната по време на първата част на събитието.

От четиримата живи ректори на РУ „Ангел Кънчев“ днес присъстваха трима – проф. Митьо Кънев, проф. Атанас Митков и доц. Марко Тодоров. Проф. Атанас Ганев ще получи отличието си в дома си в София.

Сред официалните гости бяха вицепремиерът Ивайло Калфин и зам.-министърът на науката и образованието Николай Ненков, който връчи на ректора чл. кор. проф Христо Белоев плакет на Министерството на образованието и науката, а за Русенския университет беше подготвен подарък, изразяващ Крупнишкото евангелие, съхранявано в Рилския манастир. След Ненков приветствие поднесе и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

По повод 70-годишнината на университета и във връзка с приноса на чл. кор. проф. Христо Белоев за развитието на науката и на висшето образование, Министерският съвет е взел решение и е предложил на президента Росен Плевнелиев рекотрът на РУ „Ангел Кънчев“ да бъде удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ Първа степен. Указът държавният глава е подписал на 19 октомври 2015 г., беше обявено днес по време на официалната церемония от Мартин Иванов, секретар на президента по духовност, култура и национална идентичност, който връчи наградата. Той прочете поздравителен адрес от президента.

Сред поднеслите поздравленията беше Йорг Шенк – съветник към посолството на Федерална република Германия. Той предаде поздравите на Ангела Меркел и съжалението й, че днес не може да присъства лично. Германският канцлер е доктор хонорис кауза на Русенския увинерситет от 2010 година.

След това беше прожектирано видеообръщение, заснето в Европейския парламент от евродепутатът Мария Габриел.

Сред гостите също така бяха генералният секретар на Световната организация по земеделие и биоинженерство проф. Микио Умеда; проф. д.-р Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите в България и ректор на Медицинската академия в София, русенец и почетен гражданин на родния си град; проф. Йенер Юрук, ректор на Тракийския университет в Одрин, учредител и президент на Балканската университетска асоциация; проф. Валенти Недеф, ректор на университета „Василе Александри“ в Бакъу, Румъния, областният управител Стефко Бурджиев, зам.-кметът Страхил Карапчански, който е възпитаник и преподавател в Русенския университет. Той прочете поздравителен адрес от кмета Пламен Стоилов. Поздравите си понесе лично Негово Високо Преосвещенство Русенският митрополит Наум и др. Беше съобщено и за още над 30 поздравителни адреса, изппратени от различни научни, управленски и бизнес организации от България и чужбина.

След това започна концертът на Русенската филхармония, с диригент маестро Найден Тодоров, директор на Държавната опера в Русе. В програмата бяха включени встъпителната ариа на Силва из оперетата „Царицата на чардаша“ в изпълнение на Мария Цветкова, солист и балета на Русенската опера. Последваха „Болеро“ от Морис Равел и “Summertime” от операта „Порги и Бес“ на Джордж Гершуин, в изпълнение на малката и талантлива Крисия.

После беше изпълнен „Танц със саби“ от Арам Хачатурян и канцонетата „Не ме забравай“, изпята от Орлин Горанов. Втори валс за оркестър от Дмитрий Шостакович очарова публиката, преди да бъде омагьосана от невероятното произведение на Петко Стайнов с „Ръченица“ из танцовата сюита „Тракийски танци“.

Последва валсът „На хубавия син Дунав“ от Йохан Щраус-син, придружен с танц на балета на Русенската опера. След това Крисия и Орлин Горанов изпяха известната и обичана българска песен „Светът е за двама“. Последва Осми славянски танц, опус 46 от Антонин Дворжак.

Истинско забавление за присъстващите беше организирано при изпълнението на музикалната шега на Йохан Щраус-син „Перпетуум мобиле“. По подобие на легендата за вечния двигател, музикантите свиреха непрекъснато, дори след „отказа“ на Найден Тодоров да ги дирижира. След кратка пауза без диригент, която не разстрои ни най-малко изпълнението, на негово място се пробваха Крисия, а след нея и Орлин Горанов. Музикалната закачка повдигна настроението на публиката, което се повиши още повече при последвалия „Радецки марш“ от Йохан Щраус-баща и дирижирането на ръкоплясканията на публиката от маестро Тодоров, по подобие на новогодишните концерти на Виенската филхармония.

Краят на музикалната програма приключи с наздравицата от операта „Травиата“ на Джузепе Верди, в изпълнение а Мария Цвекова и Орлин Горанов, а след това малката Крисия направи неочакван подарък за публиката, като изпълни песента „Детска планета“, с която участва в детската „Евровизия“.

Преди или след всяко изпъление, маестро Тодоров разказваше кратка и интересна история, свързана с даденото произведение или със създателя му.

След концерта гостите на събитието бяха поканени на чаша бяло вино и сладки изкушения във фойето на „Канев Център“, като чашата с юбилеен надпис оставаше за всеки от поканените.

Празникът продължи с тържествена вечеря в обновения ресторант на Гранд хотел „Рига“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама